ßßß Cookit - przepis na KRÓWKOWE CUPCAKES

KRÓWKOWE CUPCAKES

nazwa

Wykonanie

Tak sobie ostatnio odpuściłam, rozleniwiłam się, aż wstyd mi się zrobiło, że tylko tortami się chwalę...Zawstydziłam się również tym, że akcja "Muffinkowe zimowisko" u Domi już dobiega końca a ja NIC nie dodałam - wstyd i hańba...Stanęłam więc w kuchni z mikserem w ręku i rzuciłam się do boju. Tak się rzuciłam, że po pieczeniu kuchnia wyglądała jak pobojowisko ( pełno porozsypywanej mąki, porozlewane mleko...) ale mam satysfakcję, że powróciłam, że wzięłam się do roboty i znowuż mam nowe pomysły :)
Składniki na cupcakes ( 12 szt.)
2 1/2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki cukru muscovado
1/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła
2 jajka
1 puszka mleka kokosowego
1/2 szklanki wody ( gdy ciasto jest za gęste )
2 łyżki ciemnego kakao
6 krówek
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
150 g śmietany 30 %
4 łyżki masy krówkowej
6 cukierków krówka
Jajka miksujemy z dwoma rodzajami cukru oraz masłem w jednej misce, w drugiej mieszamy mąkę z sodą oraz kakao. Do mokrych składników dodajemy miękkie masło oraz mleko kokosowe, dokładnie miksujemy. Następnie przelewamy masę do suchych składników i po raz kolejny miksujemy. Ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w gniazdach, po jednej łyżce do papilotki. Następnie sześć krówek kroimy na połówki. Wkładamy po połówce na środek ciasta w papilotkach. Zalewamy krówki kolejną łyżką ciasta. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180 st. C przez 20-25 minut.
Ostudzone cupcake'i dekorujemy kremem. Ubijamy śmietanę 30% na sztywno, dodajemy do niej serek mascarpone oraz masę krówkową - miksujemy na najniższych obrotach. Krem przekładamy do szprycy bądź do rękawa i dekorujemy nim babeczki. Resztą krówek upiększamy cupcake'i. Smacznego !!!
Źródło:http://ciasteczkowapotworzyca.blox.pl/2013/03/KROWKOWE-CUPCAKES.html