Wykonanie
Tak sobie ostatnio odpuściłam, rozleniwiłam się, aż wstyd mi się zrobiło, że tylko
tortami się chwalę...Zawstydziłam się również tym, że akcja "Muffinkowe zimowisko" u Domi już dobiega końca a ja NIC nie dodałam - wstyd i hańba...Stanęłam więc w kuchni z mikserem w ręku i rzuciłam się do boju. Tak się rzuciłam, że po pieczeniu kuchnia wyglądała jak pobojowisko ( pełno porozsypywanej
mąki, porozlewane
mleko...) ale mam satysfakcję, że powróciłam, że wzięłam się do roboty i znowuż mam nowe pomysły :)
Składniki na cupcakes ( 12 szt.)2 1/2 szklanki
mąki pszennej1 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 szklanki
cukru muscovado1/4 szklanki
cukru1/2 kostki
masła2
jajka1 puszka
mleka kokosowego1/2 szklanki
wody ( gdy ciasto jest za gęste )2 łyżki ciemnego
kakao6
krówekSkładniki na krem:250 g
serka mascarpone150 g
śmietany 30 %4 łyżki masy krówkowej6
cukierków krówkaJajka miksujemy z dwoma rodzajami
cukru oraz
masłem w jednej misce, w drugiej mieszamy
mąkę z
sodą oraz
kakao. Do mokrych składników dodajemy miękkie
masło oraz
mleko kokosowe, dokładnie miksujemy. Następnie przelewamy masę do suchych składników i po raz kolejny miksujemy. Ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w gniazdach, po jednej łyżce do papilotki. Następnie sześć
krówek kroimy na połówki. Wkładamy po połówce na środek ciasta w papilotkach. Zalewamy
krówki kolejną łyżką ciasta. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180 st. C przez 20-25 minut.Ostudzone cupcake'i dekorujemy kremem. Ubijamy
śmietanę 30% na sztywno, dodajemy do niej
serek mascarpone oraz masę
krówkową - miksujemy na najniższych obrotach. Krem przekładamy do szprycy bądź do rękawa i dekorujemy nim babeczki. Resztą
krówek upiększamy cupcake'i. Smacznego !!!