ßßß Cookit - przepis na COOKIE DOUGH CUPCAKES Z CZEKOLADOWYMI ŁEZKAMI

COOKIE DOUGH CUPCAKES Z CZEKOLADOWYMI ŁEZKAMI

nazwa

Wykonanie

Odważyłam się...wzięłam się ochoczo do pracy i ...zafascynowałam się. Pierwszy raz próbowałam zrobić i pierwszy raz smakowałam cookie dough. Powiem szczerze - pychotka!!!! Ostrzegam połączenie babeczek z niespodzianką w brzuszku wraz z kremem maślanym - mieszanka dla słodyczoholików - pokochacie to!!!
Składniki na cookie dough:
1/2 kostki miękkiego masła
2/3 szklanki cukru muscovado
1/3 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki czekoladowych łezek ( chocolate chips)
4 łyżki mleka
Składniki na cupcakes 12 szt.:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki miękkiego masła
3 jajka
Składniki na krem:
3/4 kostki masła
1 1/2 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki cukru muscovado
Do dekoracji :
tęczowe żelki Zozolle
perłowe kuleczki
Zaczynamy dzień wcześniej od przygotowania kuleczek cookie dough. Zagniatamy wszystkie składniki razem, dzielimy na części. Z każdej części formujemy małe kuleczki, wkładamy je do miseczki zawijamy folia aluminiową i na dobę wkładamy do zamrażalnika, muszą być dobrze zmrożone, żeby się nie upiekły. Wyszła mi podwójna porcja czyli 24 szt, jedną część kuleczek schowałam w zamrażalniku na kolejne cupcake'i :)
Następnego dnia przygotowujemy cupcakes. Miksujemy masło z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy jajka. W drugiej miseczce dokładnie mieszamy mąkę z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Łączymy ze sobą zawartość dwóch misek, dokładnie mieszamy. Do gniazd blaszki na muffiny wkładamy papilotki, do każdej z papilotek nakładamy po jednej łyżce ciasta, następnie na środek kładziemy jedna kuleczkę ( prosto z zamrażarki ) cookie doug i zalewamy kolejną łyżką ciasta - do 3/4 wysokości papilotek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 20 min.
Ostudzone cupcakes przyozdabiamy kremem maślanym. Miksujemy na gładką masę masło, dodajemy do niego cukier puder i cukier muscovado. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nasze cudeńka. Dobrze by było, gdyby krem przed udekorowaniem poleżakował chwilę w lodówce ( około 30 min.) ja jednak użyłam go od razu po przygotowaniu i prezentował się elegancko. Po nałożeniu kremu dowolnie zdobimy babeczki.
Smacznego !!!
Zainspirowana tym cudem i tym .
Źródło:http://ciasteczkowapotworzyca.blox.pl/2013/04/COOKIE-DOUGH-CUPCAKES-Z-CZEKOLADOWYMI-LEZKAMI.html