ßßß
Składniki:250 g margaryny250 g mąki pszennej200 g cukru trzcinowego ( można dać więcej, ale ja preferuję mniej słodkie ciasta )1,5 łyżeczki proszku do pieczenia80 g orzechów włoskich5 jajek średniego rozmiaru2 łyżki syropu orzechowego do kawySkładniki na polewę:1 tabliczka gorzkiej czekolady2-3 łyżki mlekacukrowe motylki
Formę ( w moim przypadku tortownica z kominkiem, nie dorobiłam się jeszcze babkowej blachy :)) smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Margarynę rozpuszczamy, do przestudzonej dodajemy cukier i syrop orzechowy. Następnie oddzielamy żółtka od białek i do powstałej masy dodajemy właśnie żółtka, cały czas ucierając. W między czasie zatrudniamy męża lub jakiegoś mężczyznę znajdującego się najbliżej nas - do łupania i siekania orzechów :))). Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta, na końcu dosypujemy posiekane orzechy. Z oddzielonych białek ubijamy pianę i powoli przekładamy do masy, delikatnie mieszając, aż do połączenia składników. Dobrze wymieszaną masę przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 st. C. Pieczemy ok. 50 minut. Po upieczeniu przez kilka minut studzimy w piekarniku.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy kilka łyżek mleka, taką polewą zdobimy ciasto, można posypać orzechami lub przyozdobić innymi ozdobami. Smacznego !!!