ßßß Cookit - przepis na BABA ORZECHOWA

BABA ORZECHOWA

nazwa

Wykonanie

Święta Wielkanocne zbliżają się tak wielkimi krokami, że w końcu, postanowiłam się wziąć w za wypieki typowo świąteczne. Zaczynam od baby, a co dalej...tego sama jeszcze nie wiem ;) za dużo mam pomysłów w głowie, jest ich tyle, że nie dają mi one spać po nocy ;))) Babka wyszła pyyyyszna - Potworek pytał się mnie czy może zjeść kawałek tortu :) teraz zajada się i mlaszcze...
Składniki:
250 g margaryny
250 g mąki pszennej
200 g cukru trzcinowego ( można dać więcej, ale ja preferuję mniej słodkie ciasta )
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g orzechów włoskich
5 jajek średniego rozmiaru
2 łyżki syropu orzechowego do kawy
Składniki na polewę:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2-3 łyżki mleka
cukrowe motylki
Formę ( w moim przypadku tortownica z kominkiem, nie dorobiłam się jeszcze babkowej blachy :)) smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Margarynę rozpuszczamy, do przestudzonej dodajemy cukier i syrop orzechowy. Następnie oddzielamy żółtka od białek i do powstałej masy dodajemy właśnie żółtka, cały czas ucierając. W między czasie zatrudniamy męża lub jakiegoś mężczyznę znajdującego się najbliżej nas - do łupania i siekania orzechów :))). Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta, na końcu dosypujemy posiekane orzechy. Z oddzielonych białek ubijamy pianę i powoli przekładamy do masy, delikatnie mieszając, aż do połączenia składników. Dobrze wymieszaną masę przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 st. C. Pieczemy ok. 50 minut. Po upieczeniu przez kilka minut studzimy w piekarniku.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy kilka łyżek mleka, taką polewą zdobimy ciasto, można posypać orzechami lub przyozdobić innymi ozdobami. Smacznego !!!
Źródło:http://ciasteczkowapotworzyca.blox.pl/2012/03/BABA-ORZECHOWA.html