Wykonanie
Dziś zapraszam na pyszne ciasto
czekoladowe z orzechami laskowymi i Nutellą. To kolejna słodka propozycja, która Wam obiecałem recenzując książkę Kudłatych Kucharzy. Przypominam, że pierwszy obiecany wypiek na blogu już się ukazał, a mianowicie
tarta jabłkowa prosto z Normandii .
Torta gianduia - tort
czekoladowo-
orzechowy - zamiast
mąki zmielone, lekko podprażone
orzechy laskowe, pyszna
czekolada nadająca ciastu charakteru i polewa z lubianej chyba przez wszystkich Nutelli. Chyba ja jestem jedyny, który za Nutellą nie przepada, ale w tym cieście po prostu mnie urzekła. I mimo, że kupiłem Nutellę po raz pierwszy od szczeniackich lat to nie żałuję i kupię ponownie, aby zrobić choćby to ciasto :-)Gianduia (gianduja) to właśnie słodka
czekolada zawierająca ok. 30 % pasty ze zmielonych
orzechów laskowych, taki protoplasta popularnej dziś Nutelli. Została stworzona w Turynie jeszcze za czasów Napoleońskich, a jej nazwa pochodzi od nazwy marionetki reprezentującej Piemontczyka, czyli postać zamieszkującą region znany z upraw
orzechów i ich przetwarzania.Naprawdę polecam to ciasto, obawiałem się, że będzie za słodkie, ale nic z tych rzeczy.
Gorzka czekolada znakomicie zrównoważyła słodkość
orzechowego kremu. Wypiek bez
mąki to duży plus dla osób, które
mąki jeść nie mogą (dieta bezglutenowa), a dla mnie kulinarne odkrycie, bo nie spodziewałem się, że to ciasto będzie takie lekkie.

Składniki:250 g zblanszowanych
orzechów laskowych200 g
masła200 g
gorzkiej czekolady (dałem 100 g gorzkiej i 100 g gorzkiej ze
skórką pomarańczową)6
jajek, średnich100 g
cukru białego100 g
cukru trzcinowego Demerara3 łyżki
Amaretto200 g Nutelli2 łyżki
płatków migdałowych
W piekarniku nagrzanym do 200 stopni podpiec przez 10-15 minut
orzechy laskowe, dzięki
czemu łatwiej się dadzą zmielić. Po wyjęciu lekko je przestudzić i 200 g zmielić malakserem.W piekarniku zredukować temperaturę do 180 stopni, 23 cm tortownicę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.Na garnku z gotującą się
wodą umieścić żaroodporną miskę, w której należy stopić
masło i
czekoladę, ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Ściągnąc miskę z garnka i lekko przestudzić masę, dodać zmielone
orzechy i dokładnie wymieszać.Rozdzielić
jajka.
Żółtka ubić razem z
cukrem i wmieszać je w masę
czekoladowo-
orzechową, dodać
Amaretto. Następnie ubić z
białek pianę i delikatnie wmieszać ją w masę. Gotową wlać do przygotowanej tortownicy i piec przez 35-40 minut.Po wyjęciu przestudzić ciasto w formie przez 30 minut, następnie wyjąć je z blaszki, pozbawić papieru i ułozyć na kratce, aby do końca wystygło. Wystudzone posmarować z wierzchu i
boków Nutellą i posypać pozostałymi
orzechami i
płatkami migdałowymi.Smacznego :-)
