ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z orzechami - Torta Gianduia

Ciasto czekoladowe z orzechami - Torta Gianduia

nazwa

Wykonanie

Dziś zapraszam na pyszne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi i Nutellą. To kolejna słodka propozycja, która Wam obiecałem recenzując książkę Kudłatych Kucharzy. Przypominam, że pierwszy obiecany wypiek na blogu już się ukazał, a mianowicie tarta jabłkowa prosto z Normandii .
Torta gianduia - tort czekoladowo-orzechowy - zamiast mąki zmielone, lekko podprażone orzechy laskowe, pyszna czekolada nadająca ciastu charakteru i polewa z lubianej chyba przez wszystkich Nutelli. Chyba ja jestem jedyny, który za Nutellą nie przepada, ale w tym cieście po prostu mnie urzekła. I mimo, że kupiłem Nutellę po raz pierwszy od szczeniackich lat to nie żałuję i kupię ponownie, aby zrobić choćby to ciasto :-)
Gianduia (gianduja) to właśnie słodka czekolada zawierająca ok. 30 % pasty ze zmielonych orzechów laskowych, taki protoplasta popularnej dziś Nutelli. Została stworzona w Turynie jeszcze za czasów Napoleońskich, a jej nazwa pochodzi od nazwy marionetki reprezentującej Piemontczyka, czyli postać zamieszkującą region znany z upraw orzechów i ich przetwarzania.
Naprawdę polecam to ciasto, obawiałem się, że będzie za słodkie, ale nic z tych rzeczy. Gorzka czekolada znakomicie zrównoważyła słodkość orzechowego kremu. Wypiek bez mąki to duży plus dla osób, które mąki jeść nie mogą (dieta bezglutenowa), a dla mnie kulinarne odkrycie, bo nie spodziewałem się, że to ciasto będzie takie lekkie.
Składniki:
250 g zblanszowanych orzechów laskowych
200 g masła
200 g gorzkiej czekolady (dałem 100 g gorzkiej i 100 g gorzkiej ze skórką pomarańczową)
6 jajek, średnich
100 g cukru białego
100 g cukru trzcinowego Demerara
3 łyżki Amaretto
200 g Nutelli
2 łyżki płatków migdałowych
W piekarniku nagrzanym do 200 stopni podpiec przez 10-15 minut orzechy laskowe, dzięki czemu łatwiej się dadzą zmielić. Po wyjęciu lekko je przestudzić i 200 g zmielić malakserem.
W piekarniku zredukować temperaturę do 180 stopni, 23 cm tortownicę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
Na garnku z gotującą się wodą umieścić żaroodporną miskę, w której należy stopić masło i czekoladę, ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Ściągnąc miskę z garnka i lekko przestudzić masę, dodać zmielone orzechy i dokładnie wymieszać.
Rozdzielić jajka. Żółtka ubić razem z cukrem i wmieszać je w masę czekoladowo-orzechową, dodać Amaretto. Następnie ubić z białek pianę i delikatnie wmieszać ją w masę. Gotową wlać do przygotowanej tortownicy i piec przez 35-40 minut.
Po wyjęciu przestudzić ciasto w formie przez 30 minut, następnie wyjąć je z blaszki, pozbawić papieru i ułozyć na kratce, aby do końca wystygło. Wystudzone posmarować z wierzchu i boków Nutellą i posypać pozostałymi orzechami i płatkami migdałowymi.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2013/05/ciasto-czekoladowe-z-orzechami.html