ßßß
Składniki (4 tosty):8 kromek jasnego pieczywa, bez skórki1 kulka mozzarelli1/2 szklanki mleka2 duże jajka1/2 szklanki mąkikilkanaście listków świeżej bazylii1 pomidoroliwa do smażeniasól, pieprz kolorowyNa 4 kromkach pieczywa ułożyć pokrojony w plastry ser, doprawić kolorowym pieprzem i posiekanymi listkami bazylii. Nakryć pozostałymi kromkami.Jajka wbić do miseczki, doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Mleko wlać do drugiej miseczki.Tosty dobrze namoczyć w mleku, następnie oprószyć mąką i ułożyć w miseczce z jajkiem. Wymoczyć ze wszystkich stron solidnie w jajku (najlepiej niech poleżą w masie jajecznej po 2 minuty z każdej strony). Im bardziej nasiąknięte będą tosty tym mniej będą chłonąc tłuszczu.Smażyć na dobrze rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku.Podawać z plastrem świeżego pomidora i listkiem bazylii.Smacznego :-)