ßßß Cookit - przepis na Sałatka z botwinki z kozim serem i prosciutto

Sałatka z botwinki z kozim serem i prosciutto

nazwa

Wykonanie

Dziś zapraszam na szybciutką i lekką sałatkę. Botwinka idealnie kojarzy mi się z wiosną, nawet jeśli za oknem widzę jesień. Jest doskonałym źródłem witamin, żelaza i wapnia - te doskonale sprawdzą się w wiosenną słotę :-)
Nie wiem czy mieliście okazję próbować młodziutkich listków botwinki. Idealnie nadają się do sałatki, nie tylko do botwinkowej zupy i chłodników. Botwinka jest bardzo często składnikiem mix-ów sałat, może być podawana na gorąco w sosach zwykle serwowanych ze szpinakiem lub być składnikiem pesto. Można się nad nią popastwić, dusząc lub gotując lub też postawić na świeżość i moc dobroci z niej płynących. Ogranicza Was tylko wyobraźnia, czyli nic Was nie ogranicza ;-)
Składniki (2porcje):
4 garście liści młodej botwinki (dostępne w marketach, chętnie podpowiem w jakich)
4 małe, świeże pomidory
1 opakowanie roladki twarogowej z koziego mleka (fromage de chèvre)
4 plastry szynki prosciutto crudo
4 łyżki oliwy z oliwek
czerwona czubrica, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
We wstępie się rozpisałem, a przepis na sałatkę jest jak zawsze banalny.
Na dwóch talerzach rozłożyć po równo liście botwinki, pokrojone w ósemki pomidorki oraz pokrojoną w paski szynkę. Na górze ułożyć ser pokrojony w krążki, a całość skropić oliwą z oliwek i posypać czubricą oraz pieprzem.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2013/06/salatka-z-botwinki-z-kozim-serem-i-prosciutto.html