Wykonanie
Dziś zapraszam na szybciutką i lekką
sałatkę.
Botwinka idealnie kojarzy mi się z wiosną, nawet jeśli za oknem widzę jesień. Jest doskonałym źródłem witamin, żelaza i wapnia - te doskonale sprawdzą się w wiosenną słotę :-)Nie wiem czy
mieliście okazję próbować młodziutkich listków
botwinki. Idealnie nadają się do sałatki, nie tylko do botwinkowej zupy i chłodników.
Botwinka jest bardzo często składnikiem mix-ów
sałat, może być podawana na gorąco w sosach zwykle serwowanych ze
szpinakiem lub być składnikiem pesto. Można się nad nią popastwić, dusząc lub gotując lub też postawić na świeżość i moc dobroci z niej płynących. Ogranicza Was tylko wyobraźnia, czyli nic Was nie ogranicza ;-)
Składniki (2porcje):4 garście liści
młodej botwinki (dostępne w marketach, chętnie podpowiem w jakich)4 małe, świeże
pomidory1 opakowanie roladki twarogowej z
koziego mleka (fromage de chèvre)4 plastry
szynki prosciutto crudo4 łyżki
oliwy z oliwekczerwona czubrica, świeżo zmielony
czarny pieprz - do smakuWe wstępie się rozpisałem, a przepis na
sałatkę jest jak zawsze banalny.Na dwóch talerzach rozłożyć po równo liście
botwinki, pokrojone w ósemki
pomidorki oraz pokrojoną w paski
szynkę. Na górze ułożyć
ser pokrojony w krążki, a całość skropić
oliwą z oliwek i posypać czubricą oraz
pieprzem.Smacznego :-)