Wykonanie
Obatzda (także: Obazda, Obazder, Obatzer) to aromatyczna pasta z
sera camembert,
twarogu i innych dodatków. Bardzo chętnie jedzona na śniadanie, ale wspaniale smakuje również jako popołudniowa przekąska - koniecznie z kuflem schłodzonego
piwa pszenicznego (Weissbier, Weißbier, Weizenbier).Pasta znana jest w wielu miejscach niemieckojęzycznych
krajów i oczywiście każdy region i każde gospodarstwo domowe ma swoją własna wersję. W Bawarii zwykle dodaje się do niej
piwo, w innych miejscach pastę rozrzedza się często
śmietaną. W Austrii zamiast
twarogu stosowany bywa
serek topiony. Są już nawet wersje tureckie (
feta,
ser kozi, ajvar), czy też włoskie (z
serem Taleggio,
parmezanem,
rukolą).Pamiętać trzeba, że pastę najlepiej przygotować wieczorem. Tylko gdy ma szanse "przegryźć się" przez noc w lodówce, będzie smakowała jak należy.

Składniki:125 g
serka camembert60 g
twarogu śmietankowego20 g
masła1/2
czerwonej cebuliszczypta
kminku w ziarnach
sól,
pieprz kolorowyodrobina
piwa (zapewne nie więcej niż 50 ml)1 łyżeczka
papryki słodkiejCebulę drobno posiekać i na sitku przelać wrzątkiem. Będzie lepiej trawiona i nie stanie się gorzka po nocy spędzonej w lodówce.Oba
sery i
masło pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w głębokim talerzu. Niech postoją w temperaturze pokojowej pół godziny, będzie je łatwiej utrzeć. Rozetrzeć je widelcem na jednolitą masę (skórka
camemberta nie rozetrze się do końca i właśnie tak ma być). Dodać
przyprawy i
cebulę. Wymieszać podlewając niewielką ilością
piwa - do uzyskania właściwej konsystencji.Pasta powinna
mieć taką konsystencję jak niezbyt gęsty
jogurt. Po nocy spędzonej w lodówce zgęstnieje.Podawać z
ciemnym pieczywem,
chrupkim pieczywem lub
krakersami. Smacznego :-)