ßßß
Składniki:560 g mąki pszennej (dałem typ 500)płaska łyżka soli300 ml ciepłej wody20 ml oleju rzepakowego5 g drożdży instantolej do zwilżenia folii i keksówki
Wymieszać w misce mąkę z solą. W drugim naczyniu wymieszać wodę, olej i drożdże, wlać do miski z mąka i zarobić ciasto. Wyrabiać ręcznie przez 10-15 minut. Ciasto będzie sprężyste i jednolite, naprawdę nie trzeba zbytnio podsypywać mąką.Naoliwić lekko miskę i umieścić w niej ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinkę (ja stawiam na kaloryferze).Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, delikatnie uformować tak, aby zmieściło się w naoliwionej keksówce. Umieścić w niej ciasto, posypać je delikatnie mąką i przykryć naoliwioną folią spożywczą (naoliwioną, aby nie przywarła do ciasta). Odstawić do wyrastania na kolejną godzinkę albo do momentu podwojenia objętości (co szybciej).Nagrzać piekarnik do temperatury 240 stopni. Wyrośnięte ciasto naciąć wzdłuż na całej długości i umieścić formę w piekarniku. Piec 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni. Piec kolejne 25-30 minut. Jeśli bochenek będzie się zbytnio rumienił, przykryć go papierem do pieczenia. Gdy chleb jest gotowy, po wyjęciu z foremki i uderzeniu w spód powinien wydawać głuchy odgłos.Chleb studzić wyjęty z foremki, na kratce.Smacznego :-)Inspiracja: The Fabulous Baker BrothersMiłośników domowych wypieków zapraszam na:Pszenny chleb tostowyAngielskie muffiny odrobinę inaczejChleb żytni na zakwasieIndyjski chlebek NaanChleb pszenno-żytni na zakwasieSzybki chleb bez drożdży - Soda breadChrupiący, pachnący chleb z serami i oliwkamiChlebek nieźle nadziany, prosto z jarmarkuDomową CIABATTAChleb ziemniaczany - KartoffelbrotBułeczki z cebulą i parmezanemHiszpańskie chlebki - pan de horno