Wykonanie
Dziś
banalna, bardzo prosta
sałatka o całkowicie niebanalnym smaku. Mimo, że
burak to typowo polskie warzywo to chyba poza barszczem,
buraczkami na ciepło i
ćwikłą w naszej kuchni jakoś specjalnie z rozmachem reprezentowany nie jest. Nie wiedziec
czemu kompletnie go nie doceniamy, a można z niego przygotować tyle wspaniałych potraw.Jest atrakcyjny wizualnie i smaczny. Nie zawiera zbyt wiele witamin, ale za to potężną dawkę kwasu foliowego i pierwiastków niezbędnych naszemu organizmowi. Bardzo dobrze przyswajamy żelazo z
buraka, zawiera on znaczne ilości potasu obniżającego ciśnienie
krwi. Kulinarnie doskonale komponuje się z
serami,
ziemniakami i
wędzoną rybą. Na moim blogu możecie zobaczyć go w
sałatce z
rukoli,
buraczków i
koziego sera czy też w
ziemniaku pieczonym z
rukolą i
burakiem .

Składniki (2 porcje):2 spore
buraki, upieczone lub ugotowane1 kulka
mozzarelli bawolej (lub zwykłej, krowiej)2 gałązki świeżego
tymianku2 łyżki
octu balsamicznego (+ ewentualnie łyżka
sosu balsamicznego)2 łyżki
wina czerwonego, wytrawnego (opcjonalnie)
sól,
czarny pieprz - do smaku
Buraki można ugotować (nie obierając ich wcześniej), nastepnie przestudzić, obrać i pokroić w ósemki (łódeczki). Gdy będziecie je obierać i kroić wydzieli się z nich sporo soku, który należy zostawić (zlać do naczynia). Kawałki
buraków włożyć do miski na pół godziny - jeszcze trochę soku z nich wycieknie.Alternatywnie można
buraki obrać, pokroić w ósemki, skropić
oliwą i upiec w temperaturze 180-200 stopni. Podczas pieczenia wypłynie z nich sok i ten także sie przyda :-)Trzecia możliwość to kupno gotowych, ugotowanych, obranych
buraków. Często spotkać je można w sklepach; są próżniowo zapakowane, świetnie nadadzą się na szybką
sałatkę na śniadanie.Tak więc gdy gotowe, pokrojone
buraki leżą sobie już w misce należy dodać do nich dwie łyżki
oliwy z oliwek i listki
tymianku, wymieszać i doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Sok z
buraków (ok. 50 ml) wlać do gorącego rondelka, dodać
ocet balsamiczny i
wino. Odparować, aż lekko zgęstnieje.Na talerzach ułożyć po połowie
buraków i porwanej kulki
mozzarelli. Skropić przygotowanym buraczanym
syropem.Smacznego :-)