ßßß
Składniki (2 porcje):2 spore buraki, upieczone lub ugotowane1 kulka mozzarelli bawolej (lub zwykłej, krowiej)2 gałązki świeżego tymianku2 łyżki octu balsamicznego (+ ewentualnie łyżka sosu balsamicznego)2 łyżki wina czerwonego, wytrawnego (opcjonalnie)sól, czarny pieprz - do smakuBuraki można ugotować (nie obierając ich wcześniej), nastepnie przestudzić, obrać i pokroić w ósemki (łódeczki). Gdy będziecie je obierać i kroić wydzieli się z nich sporo soku, który należy zostawić (zlać do naczynia). Kawałki buraków włożyć do miski na pół godziny - jeszcze trochę soku z nich wycieknie.Alternatywnie można buraki obrać, pokroić w ósemki, skropić oliwą i upiec w temperaturze 180-200 stopni. Podczas pieczenia wypłynie z nich sok i ten także sie przyda :-)Trzecia możliwość to kupno gotowych, ugotowanych, obranych buraków. Często spotkać je można w sklepach; są próżniowo zapakowane, świetnie nadadzą się na szybką sałatkę na śniadanie.Tak więc gdy gotowe, pokrojone buraki leżą sobie już w misce należy dodać do nich dwie łyżki oliwy z oliwek i listki tymianku, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.Sok z buraków (ok. 50 ml) wlać do gorącego rondelka, dodać ocet balsamiczny i wino. Odparować, aż lekko zgęstnieje.Na talerzach ułożyć po połowie buraków i porwanej kulki mozzarelli. Skropić przygotowanym buraczanym syropem.Smacznego :-)