Wykonanie
Robiłam już tortillę z
mango, teraz czas na inne
owoce- bo doskonale pasują do tego dania! Tym razem tortilla w gotowych plackach, ale całkiem fajnych i pełnoziarnistych. Tortilla z
grejpfrutem smakuje i na ciepło i na zimno, jedzona na kocu piknikowym, pod
słonecznym niebem, w miłym towarzystwie :-)Składniki:
Pierś z kurczaka3 łyżki
oleju4 łyżeczki
przyprawy do gyrosaCzerwona cebulaRóżowy
grejpfrut50g czarnych
oliwek½ główki
sałaty150g gęstego
jogurtu naturalnegoZąbek
czosnku½ łyżeczki
soli ziołowej6 pełnoziarnistych placków tortilliWykonanie:
Pierś z kurczaka po kroimy w kostkę, mieszamy z
olejem i
przyprawą do gyrosa. Odstawiamy na pół godziny a następnie smażymy na średnim ogniu przez ok. 15 minut.Obraną
cebulę kroimy w półtalarki,
oliwki w plasterki, a
grejpfruta obranego ze skórki dzielimy na cząstki i obieramy z białych błonek.
Sałatę po umyciu i osuszeniu rwiemy na kawałki.Gęsty
jogurt naturalny mieszamy z
czosnkiem przeciśniętym przez praskę i
solą ziołową.Placki tortilli podgrzewamy przez chwilę na suchej patelni, smarujemy
sosem czosnkowym i układamy
kurczaka,
cebulę,
oliwki,
grejpfruta i
sałatę, dodajemy jeszcze odrobinę
sosu czosnkowego i zawijamy tortillę.Możemy zjeść od razu, lub zawinąć w folię aluminiową, zapakować do wiklinowego kosza i zabrać ze sobą na piknik!

