Wykonanie
Zrobienie risotta zajmuje troszkę ponad pół godziny, czyli niby krótko, ale przez cały czas jesteśmy czymś zajęci. Ciągle czegoś trzeba pilnować, dolewać, dosypywać i mieszać. Niemniej jednak takie gotowanie mnie osobiście relaksuje. Parujące
wino,
ryż stopniowo pęczniejący od złotego
bulionu… Jedyny problem jest w tym, że zazwyczaj podczas robienia obiadu, jestem sama w domu z córeczką. Muszę ją czymś zająć, a, że risotto wolę robić sama, więc włączam teletubisie. Raczej nie zostanę
matką roku, jak przyznam się, że nie widzę nic złego w tym, że moja ukochana dwulatka przez 30 minut skacze razem z Dipsy i Po. Przecież nie robi tego codziennie. Ale wracając do pysznego risotta, to przepis znalazłam w książce Nigelli Lawson- „Kuchnia- przepisy z
serca domu” i właściwie poza zmniejszeniem ilości
masła, prawie nic nie zmieniłam. Jeszcze kwestia
wina używanego do potraw. Jedni kupują specjalnie „gorsze”
wino. Ja wychodzę z założenia, że
wino ma podnieść walory smakowe dania, w związku z tym wybieram
wino które mi smakuje, które
mogę wypić do posiłku. Jeżeli zostanie mi jakieś
wino, po prostu zamrażam je i wykorzystuję
potem do gotowania. No dobrze, rozpisałam się, a Risotto
szafranowe czeka :-)Składniki:1 litr
bulionu½ łyżeczki nitek
szafranu20g
masłaŁyżka
oliwy50g
szalotki lub
cebuli250g
ryżu do risotta125ml
wytrawnego białego wina25g
parmezanu lub innego
twardego sera ( u mnie litewski
ser dziugas)
SólPieprzWykonanie:Gotujemy
bulion dodając do niego
szafran. Zostawiamy na niewielkim ogniu, żeby pozostał gorący.Na patelni roztapiamy
masło z
oliwą. Podsmażamy drobno posiekaną
cebulkę przez 2 minuty. Wsypujemy
ryż, mieszamy, zwiększamy maksymalnie ogień i wlewamy
wino, mieszamy aż płyn zostanie wchłonięty. Zmniejszamy ogień i stopniowo dolewamy
szafranowy bulion. Wlewamy po jednej chochli, mieszamy czekając aż
ryż wchłonie całość i dopiero wtedy dodajemy kolejną porcję złocistego płynu.Jak
ryż będzie już miękki, zdejmujemy patelnię z palnika i dosypujemy
starty ser, dokładnie mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.

