Wykonanie
Wiosna idzie, idzie i jakoś przyjść nie może, za to Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Na przywołanie wiosny chciałam zrobić coś słodkiego. Padło na
drożdżową babę. Jest to dość luźna interpretacja przepisu znalezionego w zeszłorocznym wielkanocnym wydaniu dodatku do Gazety- Palce Lizać. Babka drożdżowa pięknie wyrosła i smakowała tym, którzy ją spróbowali…Składniki:50g cukru+1 łyżka50ml
mleka25g
drożdży250g
mąki pszennej3
jajka +2
żółtka100g
masła100g
rodzynekSzczypta
soliŁyżka ekstraktu
waniliowego100g
gorzkiej czekolady2 łyżki
konfituryCukrowa posypkaWykonanie:
Drożdże zalewamy ciepłym
mlekiem, dodajemy łyżkę
cukru, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Rozczyn powinien zacząć „buzować”Do
drożdży dodajemy przesianą
mąkę, resztę
cukru,
jajka i
żółtka i wyrabiamy ciasto (najwygodniej jest to zrobić grubymi końcówka miksera). Stopniowo dodajemy roztopione (ostudzone!)
masło. Całość powinniśmy wyrabiać ok. 10-15 minut. Na samy końcu dodajemy namoczone i odsączone
rodzynki, szczyptę
soli i ekstrakt
waniliowy. Dokładnie mieszamy.Ciasto przenosimy do blaszki do pieczenia babki wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką. Masa powinna zajmować nie więcej niż połowę wysokości formy. Odstawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej 1,5 godziny (ciasto powinno podwoić swoją objętość) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.Ostudzoną babkę dekorujemy roztopioną
czekoladą, podgrzaną
konfiturą i
cukrową posypką.

