Wykonanie
Któregoś pięknego dnia siostra zapytała mnie co robię ze skórką z
łososia. Odpowiedziałam, zgodnie z prawdą, że wyrzucam, bo niby co mam z nią robić. Moja siostra do niedawna też wyrzucała, aż obejrzała program Jamiego Olivera, w którym przyrządził
łososia z chrupiącą skórką. Opowiedziała mi jak zrobił to Jamie, a jak robi to ona. Ja też musiałam spróbować i teraz
mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że
Łosoś z chrupiącą skórą, to najlepszy
łosoś jakiego
jadłam.
Składniki:350g filetu z
łososia ze skórką
Czerwona paprykaŻółta paprykaPomarańczaOliwaCebulaSólPieprz cytrynowyWykonanie:
Łososia myjemy i ze skórki usuwamy wszystkie łuski.
Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Cebulę po obraniu i umyciu kroimy w kostkę.
Pomarańczę myjemy, obieramy i kroimy na plasterki.Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną
oliwy na środku (tam gdzie będzie leżał
łosoś) układamy
pomarańcze, a dookoła układamy
paprykę i
cebulę.
Łososia doprawiamy
solą i
pieprzem cytrynowym i kładziemy na pomarańczach skórką do góry.Warzywa doprawiamy odrobiną
soli i naczynie żaroodporne wstawiamy na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie od góry) i pieczemy przez 15 minut. Następnie wyjmujemy naczynie, zdejmujemy skórkę z
ryby (powinna bardzo łatwo dać się zdjąć- ja robię to dwoma widelcami). Skórkę odwracamy na drugą stronę i ponownie przykrywamy nią
rybę. Posypujemy odrobiną
pieprzu cytrynowego i wstawiamy do piekarnika na jakieś 5 minut- do momentu aż skórka stanie się chrupka.