Wykonanie
„Mamo, można zjeść tęczę?”- takim pytaniem zaskoczyło mnie moje dziecko z samego rana.No chyba można, szczególnie taką z sernika na zimno. Tęczowe kolory poszczególnym warstwom nadały
galaretki Winiary o naprawdę ciekawych smakach (
będę do nich wracać!). Nie przepadamy na przesłodzonymi deserami, więc nie dodawałam wcale
cukru do masy serowej (wg mnie wystarczył ten z
galaretek), ale jak ktoś lubi bardziej słodkie ciasta, to oczywiście masę
serową można dosłodzić. Całość dopełniły ślimaczki zrobione z rolady biszkoptowej. Wyszło pysznie i kolorowo. „Mamo, to jest dobre, ale to nie jest prawdziwa tęcza…” Może i nie, ale jest to najprawdziwszy Tęczowy sernik na zimno i tego się
będę trzymać ;-)

Składniki:Rolada biszkoptowa:6
jajek6 łyżek
cukru1 szczypta
soli5 łyżek
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1
galaretka o smaku
Pina Colada
Winiary230 ml
wodyTęczowa masa serowa:500g
serka mascarpone500ml
śmietany kremówki 36%1
galaretka o smaku Pink Margarita
Winiary1
galaretka o smaku
Pina Colada
Winiary1
galaretka o smaku Mojito
Winiary1
galaretka o smaku Blue
Curacao Winiary1 litr
wody (po 250ml na
galaretkę)

Wykonanie:Zaczynamy od zrobienia rolady biszkoptowej.Oddzielamy
białka od
żółtek.
Białka wlewamy do dużej miski, dodajemy szczyptę
soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy
cukier. Następnie wlewamy po jednym
żółtku, nie przerywając miksowania. Na samym końcu wsypujemy przesiane
mąki, wcześniej zmieszane ze sobą i całość mieszamy, już bez ubijania, mieszamy tylko do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto przekładamy na dużą blachę (taką z wyposażenia piekarnika), wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia (wymiary wewnętrzne mojej blachy to ok. 34 cm x 34 cm). Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 150 stopniach przez ok. 20 minut (do suchego patyczka).Upieczony (jeszcze gorący)
biszkopt przekładamy z blaszki na czystą i delikatnie zwilżoną ściereczkę (papierem do pieczenia do góry), usuwamy papier do pieczenia.
Biszkopt, razem ze ściereczką zawijamy w ciasny rulon i odstawiamy do ostygnięcia.W międzyczasie
żółtą galaretkę Pina Colada rozpuszczamy w 230ml wrzącej
wody (nie gotujemy!), dokładnie mieszamy i zostawiamy. Jak
galaretka zacznie już tężeć, ale nie będzie jeszcze całkiem sztywna, to rozwijamy
biszkopt, smarujemy go
galaretką i zawijamy w rulon. Tak przygotowaną roladę owijamy ściereczką odstawiamy do lodówki do momentu aż
galaretka całkowicie się zetnie.Teraz zabieramy się za masę
serową.Każdą z
galaretek rozpuszczamy w 250ml wrzącej
wody. Oczywiście każdą w oddzielnym naczyniu. Pilnujemy, żeby
galaretki nie stężały do końca, powinny być tylko lekko zastygnięte.Dobrze schłodzoną
śmietanę kremówkę ubijamy na puszystą pianę. W innym naczyniu ubijamy
serek mascarpone za pomocą miksera. Do ubitego
serka dodajemy
śmietanką i całość dokładnie mieszamy. Teraz masę
serową możemy dosłodzić, ale moim zdaniem
cukier z
galaretek w zupełności wystarcza.Masę
serową dzielimy na 4 równe części.Przygotowujemy sobie naczynie, w którym będziemy robić sernik. Może to być miska, u mnie był to kwadratowy, plastikowy pojemnik o
boku ok. 18 cm i wysokości ok. 9 cm . Naczynie wykładamy folią spożywczą.Schłodzoną roladę
biszkoptową kroimy na dość cienkie plastry, które następnie układamy na dnie przygotowane naczynia. Plastry rolady układamy też na bokach, kilka plastrów zostawiamy jeszcze na wierzch ciasta.Różową
galaretkę Pink Margarita przekładamy do dużej miski i ubijamy za pomocą miksera, dodajemy jedną porcję masy serowej i całość bardzo dokładnie miksujemy. Tak powstałą masę przekładamy do pojemnika wyłożonego plastrami z rolady i odstawiamy do lodówki.Analogicznie przygotowujemy kolorowe masy z pozostałych
galaretek (najpierw miksujemy
galaretkę,
potem mieszamy z porcją masy serowej i przekładamy ostrożnie na poprzednią, zastygniętą masę w pojemniku. Kolejność
galaretek u mnie to różowa Pink Margarita, żółta
Pina Colada, zielona Mojito i niebieska Blue
Curacao.Na samym wierzchu układamy pozostawione plastry rolady i całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.Dobrze schłodzony sernik przekładamy na duży talerz, tackę lub paterę i podajemy :-)

