Wykonanie
Deser w nieco zdrowszej odsłonie.
Owoce,
jogurt,
gorzka czekolada,
syrop z agawy i nasz
absolutny hit ostatnich dni- nasiona chia, czyli
szałwia hiszpańska.
Pudding z nasion chia to chyba jeden z najprostszych, a zarazem najsmaczniejszych deserów. Można zrobić go na wiele sposobów. Wystarczy zalać nasionka dowolnym
mlekiem (np.
kokosowym,
ryżowym, owsianym), wymieszać i odstawić. Ja tym razem zrobiłam wersję z
wodą i zwykłym
jogurtem naturalnym. Wyszło pysznie, a dodatek
malin i
czekolady... poezja... Zapraszam na Deser
czekoladowy z
malinami .

Składniki:2 łyżki nasion chia1/2 szklanki gorącej
wody2 łyżki
syropu z agawy200g gęstego
jogurtu naturalnego100g
gorzkiej czekolady Goplana400g
malin2 łyżki posiekanych listków
mięty
Wykonanie:Nasiona chia zalewamy gorącą
wodą, mieszamy, odstawiamy na 10 minut i ponownie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do szklanej lub metalowej miseczki, którą ustawiamy na garnku z gotującą się
wodą- miseczka nie powinna dotykać
wody. W ten sposób roztopimy
czekoladę w kąpieli
wodnej.Roztopioną
czekoladę dodajemy do nasion chia, dolewamy
syrop z agawy, mieszamy i całość łączymy z
jogurtem naturalnym. Tak przygotowany
pudding odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Maliny, razem z listkami
mięty miksujemy za pomocą blendera. Próbujemy powstały mus, możemy go ewentualnie dosłodzić
syropem z agawy.Przygotowujemy sobie naczynia w których będziemy podawać deser i nakładamy warstwami
czekoladowy pudding i malinowy mus. Ozdabiamy
malinami i listami
mięty i podajemy po schłodzeniu.

