Wykonanie
Ogórki małosolne goszczą w koperkowej kuchni przez cały
ogórkowy sezon. Zjadamy je na surowo w ilościach hurtowych, jak chwilowo się znudzą, to robimy z nich zupę
ogórkową i też jest pysznie. Można kłaść je na kanapki, robić sałatki, czy fikuśne koreczki.
Ogórki małosolne, to chyba najpyszniejsze
ogórki świata :)

Składniki:Ok. 3 kg
ogórków gruntowychOk. 4 l
wody3 liście
chrzanuOk. 30cm korzenia
chrzanuOk. 4 czubatych łyżek
soli kamiennej2 główki młodego
czosnkuSpory pęczek dojrzałego
kopruWykonanie:Najlepiej jest wybrać nieduże, jędrne
ogórki. Myjemy je dokładnie i obcinamy końcówki (właściwie nie tyle końcówki, ile samą skórkę na obu końcach)- dzięki temu smak dodatków będzie lepiej wyczuwalny w ogórkach, no i szybciej będą gotowe.
Chrzan obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, myjemy też liście
chrzanu i
koper, a główki
czosnku, bez obierania, kroimy na ćwiartki i myjemy. Wszystko dokładnie osuszamy.Przygotowujemy sobie duże naczynie. Może to być duży
słój, może być kamienny garnek, a nawet 5 litrowy plastikowy baniak po wodzie, z obciętą końcówką. Ważne, żeby naczynie było wymyte i osuszone.Na dnie naczynia układamy liście
chrzanu,
koper,
czosnek i korzeń
chrzanu (zostawiamy sobie jeden liść
chrzanu i jedną gałązkę
kopru. Następnie układamy
ogórki, staramy się dość mocno je docisnąć. Na wierzchu kładziemy jeszcze zostawiony wcześniej
chrzan i
koper. Dodatki można podzielić na mniejsze porcje i układać je w naczyniu naprzemiennie z
ogórkami, ale moim zdaniem nie jest to konieczne, jak
ogórki mają obcięte końcówki, to i tak przejdą smakiem
czosnku i
kopru, leżącego na dnie naczynia.Jak już wszystko jest ułożone w słoiku, to zabieramy się za przygotowanie
wody. Ja szczęśliwie mam dobrą
wodę w kranie, ale jak nie jesteście zadowoleni z jakości swojej
wody, to radzę użyć jakiejś źródlanej
wody.
Wodę gotujemy i na każdy litr
wody wsypujemy czubatą łyżkę
soli kamiennej. Gorącą
wodą zalewamy
ogórki w naczyniu.
Wody powinno być tyle, żeby wszystkie składniki były przykryte
wodą. Całość przykrywamy jeszcze małym, odwróconym talerzykiem i dociskamy wyszorowanym kamieniem, lub słoiczkiem wypełnionym
wodą. Odstawiamy i czekamy. Kiedy
ogórki małosolne są gotowe? Zdania są podzielone :) Jak jest początek
ogórkowego sezonu, to mój
koperkowy mąż twierdzi, że
ogórki są gotowe, jak
woda w słoiku ostygnie na tyle, że można włożyć rękę do środka ;-)A tak na
serio, to radzę poczekać dobę- moim zdaniem wtedy są już dobre i z każdą godziną robią się coraz lepsze :)

