Wykonanie
Gruszki,
ser pleśniowy i
orzechy włoskie. Te trzy składniki znakomicie do siebie pasują w sałatkach, tartach i innych potrawach. Uwielbiam to połączenie i od czasu do czasu wykorzystuję w koperkowej kuchni. Tym razem zrobiłam grillowane
gruszki podane na sałacie z sosem z
octu balsamicznego.
Gruszki faszerowane
serem .
Składniki:6 średniej wielkości dojrzałych, ale twardych
gruszekCytryna100g
sera z niebieską pleśnią50g
kremowego twarożku50g
orzechów włoskich1 łyżka
śmietanySzczypta
cynamonuKolorowy pieprzGłówka
sałaty½ szklanki
octu balsamicznegoWykonanie:Zaczynamy od zrobienia sosu z
octu balsamicznego.
Ocet wlewamy do rondelka i zaczynamy podgrzewać na niewielkim ogniu.
Ocet podczas gotowania powinien zgęstnieć i nabrać bardziej głębokiego smaku. Gotowanie powinno zająć ok. 20 minut. Mieszamy od czasu do czasu i sprawdzamy czy
sos jest już odpowiednio gęsty.
Gruszki obieramy ze skórki, przekrajamy wzdłuż na pół i łyżeczką (najlepiej taką do robienia kulek z
melonów) wydrążamy gniazda nasienne. Do miseczki wlewamy zimną
wodę zmieszaną z
sokiem wyciśniętym z
cytryny. Wkładamy do miseczki przygotowane
gruszki (
gruszki powinny być całkowicie przykryte
wodą)
Orzechy zalewamy gorącą
wodą, a po osuszeniu obieramy z cieniutkiej skórki (dzięki temu pozbędziemy się goryczki).Drobno posiekane
orzechy łączymy z pokrojonym w kostkę
serem pleśniowym,
twarożkiem i
śmietaną. Całość mieszamy do momentu aż powstanie gładka, jednolita masa- najłatwiej jest to zrobić w rozdrabniaczu. Doprawiamy do smaku odrobiną
cynamonu i mielonym,
kolorowym pieprzem.
Sałatę po umyciu i osuszeniu rwiemy na kawałki i układamy na talerzach, polewamy sosem z
octu balsamicznego.
Gruszki wyjmujemy z
wody, osuszamy dokładnie na papierowym ręczniku, a następnie grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej przez kilka minut z każdej strony.Ciepłe
gruszki kładziemy na sałacie a wolne miejsca po wydrążonych gniazdach nasiennych wypełniamy nadzieniem z
sera i
orzechów.