Wykonanie
Dość wykwintnie tym razem a to za sprawą
szampana. Zaskakujący i ciekawy deser. I muszę przyznać, że..mocny. Ale zupełnie mi to nie przeszkadza. Idealny na wyjątkową okazję. Lub kiedy po prostu został Wam
szampan a na wypicie go nie bardzo macie ochotę:)
Składniki:3
gruszki2 szklanki
szampanasok wyciśnięty z połowy
pomarańczy2 laski
cynamonu (lub pół płaskiej łyżeczki mielonego
cynamonu)garść
orzechów włoskichocet balsamicznyWykonanie:
Gruszki obierz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Wyłóż je do garnka i zalej
szampanem. Dolej go więcej jeśli nie są w całości zanurzone. Wlej sok z
pomarańczy, wrzuć laski
cynamonu i ewentualnie odrobinę
cukru. Gotuj
gruszki aż lekko zmiękną ale nie będą się rozpadać. Ok 15 minut. Po tym czasie pozostaw je w
szampanie na kolejne 15 minut. Następnie przełóż je na talerz posyp posiekanymi
orzechami i polej
octem balsamicznym.Smacznego!