Wykonanie
![](/Data/Images/dolci-sweets-bonbon.blogspot.com\2013_slash_08_slash_smietankowe-muffinki-z-jezynami-jabkiem/l/-2137639285.jpg)
Wczoraj stwierdziłam, że dawno nie było u mnie muffinek, a chętnie bym przekąsiła coś małego i słodkiego. Nie chciało mi się iść do sklepu po wymyślne składniki, więc postanowiłam użyć tego, co znajdę w domu.
Mąkę,
cukier i
masło mam zawsze w pogotowiu. W pudełeczku na
stole dogorywało parę niezjedzonych z poprzedniego dnia
jeżyn, a i jedno
jabłko też się jakoś znalazło. Mam też szufladkę z
przyprawami, o którą dbam, zeby zawsze znalazły się w niej jakieś egzotyczne czy orientalne smaki, stąd też
kardamon. Przystąpiłam do mieszania ciasta, po czym zorientowałam się, że nie mam
mleka. To nic, wiedziałam, że mam gdzieś głęboko upchnięty w lodówce
jogurt naturalny. Niestety, okazał się przeterminowany. Jedyny
nabiał, jaki znalazłam w lodówce to
śmietana do zup. Użyłam i wyszło naprawdę genialnie. Rzadko zachwalam swoje wypieki, ale muszę przyznać, że to jedne z najlepszych muffinek, jakie
jadłam w życiu.(8 muffinek)Ciasto:150g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/8 łyżeczki
soli60g
masła150g
brązowego cukru1
jajko3 łyżki
śmietany 18%1/2 szklanki
jeżyn1 małe
jabłkoKruszonka:25g
mąki25g
brązowego cukru1/2 łyżeczki
kardamonu25g
masłacukier puderWymieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
solą. Utrzeć
masło z
cukrem. Dodać
jajko, zmiskować. Dodać
śmietanę i ponownie zmiksować. Wymieszać suche składniki z mokrymi.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Razem z
jeżynami dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.Zrobić kruszonkę - wymieszać
mąkę z
cukrem i
kardamonem. Dodać
masło i rozcierać w palcach, aż powstanie kruszonka.Papilotki wypełnić
ciastem do 3/4 wysokości i posypać kruszonką. Piec 35 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu posypać
cukrem pudrem.Smacznego!