Wykonanie

Prosty, elegancki, a przy tym bardzo uroczy. Kremowy,
śmietankowy serniczek zrobiłam na urodziny swojej mamy. Jest bardzo delikatny dzięki pieczeniu w kąpieli
wodnej, a
borówkowe serduszka przyciągają wzrok, dzięki
czemu nie jest to po prostu zwykły serniczek.(forma o średnicy 18cm)Kruchy spód:100g
mąki30g
brązowego cukruszczypta
soli60g
masła1 łyżka zimnej
wodyMasa serowa:500g
sera (używam Hanusi z Mlekovity)2
jajka100g
cukru3 łyżki
śmietany 36%Serduszka:1/2 szklanki
borówek3 łyżki
cukruWymieszać
mąkę z
cukrem i
solą. Dodać
masło, zimną
wodę i zagnieść ciasto. Rozwałkować, wyciąć okrąg o średnicy 18cm i przenieść do formy na spód. Wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć z lodówki, ponakłuwać ciasto widelcem i piec 25 minut w 200 stopniach.
Ser zmiksować z
jajkami,
cukrem i
śmietaną.
Borówki rozmrozić, włożyć do rondelka i gotować z
cukrem aż puszczą sok. Zmiksować, przetrzeć przez sitko.Tortownicę położyć na folii aluminiowej, a jej brzegi zawinąć tak, aby przykrywały całe boki tortownicy. Upewnić się, że srebrna warstwa jest szczelna. Masę
serową wylać na podpieczony spód. Łyżeczką nakładać po kropli soku
borówkowego na
ser tak, aby powstały
okręgi z kropek. Wykałaczką przeciągać od jednej kropli do drugiej tak, aby powstały serduszka. Tortownicę wstawić do większego naczynia (formy, naczynia żaroodpornego). Zagotowaną
wodę wlać do większego naczynia tak, aby jej poziom sięgał połowy wysokości tortownicy. Wstawić do piekarnika i piec 60 minut w 180 stopniach. Wystudzić i wstawić na dwie godziny do lodówki.Smacznego!