ßßß
Prosty, elegancki, a przy tym bardzo uroczy. Kremowy, śmietankowy serniczek zrobiłam na urodziny swojej mamy. Jest bardzo delikatny dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej, a borówkowe serduszka przyciągają wzrok, dzięki czemu nie jest to po prostu zwykły serniczek.(forma o średnicy 18cm)Kruchy spód:100g mąki30g brązowego cukruszczypta soli60g masła1 łyżka zimnej wodyMasa serowa:500g sera (używam Hanusi z Mlekovity)2 jajka100g cukru3 łyżki śmietany 36%Serduszka:1/2 szklanki borówek3 łyżki cukruWymieszać mąkę z cukrem i solą. Dodać masło, zimną wodę i zagnieść ciasto. Rozwałkować, wyciąć okrąg o średnicy 18cm i przenieść do formy na spód. Wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć z lodówki, ponakłuwać ciasto widelcem i piec 25 minut w 200 stopniach.Ser zmiksować z jajkami, cukrem i śmietaną. Borówki rozmrozić, włożyć do rondelka i gotować z cukrem aż puszczą sok. Zmiksować, przetrzeć przez sitko.Tortownicę położyć na folii aluminiowej, a jej brzegi zawinąć tak, aby przykrywały całe boki tortownicy. Upewnić się, że srebrna warstwa jest szczelna. Masę serową wylać na podpieczony spód. Łyżeczką nakładać po kropli soku borówkowego na ser tak, aby powstały okręgi z kropek. Wykałaczką przeciągać od jednej kropli do drugiej tak, aby powstały serduszka. Tortownicę wstawić do większego naczynia (formy, naczynia żaroodpornego). Zagotowaną wodę wlać do większego naczynia tak, aby jej poziom sięgał połowy wysokości tortownicy. Wstawić do piekarnika i piec 60 minut w 180 stopniach. Wystudzić i wstawić na dwie godziny do lodówki.Smacznego!