Wykonanie
Z okazji zbliżających się Walentynek postanowiłam przedstawić Wam moją propozycję na deser dla ukochanych osób. Wyłamałam się z trendu i nie zrobiłam pralinek,
czekoladowych słodkości ani ekskluzywnego deseru. Proponuję Wam prosty domowy przepis na pyszną, delikatną, lekko egzotyczną szarlotkę. Podana jednak w foremce w kształcie
serca zyskuje na "walentynkowej" wartości.(szarlotkę piekłam w foremce w kształcie
serca o wymiarach 15x18cm)Ciasto:100g
mąki1 łyżka
brązowego cukruszczypta
soli50g
masła1 łyżka zimnej
wodyWypełnienie:2 duże
jabłka1 łyżka
soku z cytryny75g
orzechów laskowych1/3 szklanki
śmietanki 30%1
jajko50g
brązowego cukru2 łyżki
płatków kokosowychWymieszać składniki na ciasto, szybko zagnieść i wstawić do lodówki na 30 minut.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki (około 3-centymetrowe). Skropić
sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
Orzechy posiekać, odłożyć łyżkę, a pozostałe zmieszać z
jabłkami.Ciasto rozwałkować i wylepić formę do pieczenia (spód i boki) posmarowaną wcześniej
masłem. Ułożyć na cieście
jabłka z
orzechami. Piec 20 minut w 200 stopniach.Rozbełtać
jajko z
cukrem i
śmietanką. Zalać
jabłka i piec jeszcze 20 minut w 180 stopniach.
Płatki kokosowe podprażyć na suchej patelni. Wymieszać z odłożonymi wcześniej
orzechami. Szarlotkę wyjąć z piekarnika i lekko wystudzić. Posypać
orzechami i
kokosem.Smacznego!