Wykonanie
Orkiszowe
ciasteczka są dowodem na to, że zdrowe jedzenie może być pyszne.Pachnące
miodem, niezbyt słodkie, kruche i bardzo sycące. Z dodatkiem
gorzkiej czekolady..Dzięki
mące orkiszowej nabierają
orzechowego posmaku.Świetne na przekąskę. Dzieci z chęcią zabiorą je do szkoły na drugie śniadanie :)

Składniki:1 szklanka
płatków orkiszowych1/2 szklanki
mąki orkiszowej pełnoziarnistej1/2 szklanki
wiórków kokosowych2 łyżki
miodu75 g
masła ( miękkiego )1
jajko1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej50 g
czekolady gorzkiej ( może być
mleczna )

Sposób wykonania:Składniki sypkie umieścić w misce i wymieszać. Dodać
jajko, miękkie
masło i
miód. Zagnieść ciasto ( najlepiej ręką ).
Czekoladę pokroić na małe kawałki. Dodać do ciasta i połączyć.Wilgotnymi dłońmi formować kulki wielkości
orzecha włoskiego i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć.Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 C ok. 10-15 min, do zezłocenia. Wystudzić.Smacznego :)