Wykonanie
Od pewnego czasu staram się ograniczyć spożycie
mąki pszennej oraz produktów zbożowych. Wiele badań wskazuje, że współczesne jej odmiany nie są dobre dla naszego zdrowia a wręcz szkodliwe. Tu poniżej link do bardzo ciekawego wywiadu, kliknij TUTAJ .Ciężko jednak wyeliminować, tak głęboko zakorzenione nawyki z dnia na dzień, więc staram się to robić małymi krokami.Pewnym rozwiązaniem może być sięgnięcie po starsze odmiany pszenicy jak np. orkisz, który nie został poddany przemianom genetycznym, jak współczesna pszenica oraz jest łatwiej trawiony przez nas organizm. Pamiętać jednak trzeba o umiarze, bo nawet zdrowe lub zdrowsze produkty w nadmiarze, mogą nam zaszkodzić.Zapraszam więc wszystkich na zdrowszą wersję
ciasteczek z
mąki i
płatków orkiszowych z wiórkami kokosowymi i
gorzką czekoladą.

Składniki:1 szklanka
płatków orkiszowych2/3 szklanki
mąki orkiszowej pełnoziarnistej1/2 szklanki
wiórków kokosowych2 łyżki
miodu75 g
masła ( miękkiego )1
jajko1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej50 g
czekolady gorzkiejSkładniki suche umieścić w misce i mieszamy. Dodajemy
jajko, miękkie
masło i
miód i całość zagniatamy ręką (ciasto jest dość sypkie).
Czekoladę kroimy na małe kawałki i łączymy z
ciastem.Wilgotnymi dłońmi wyrabiamy niewielkie kulki (lekko spłaszczamy) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczeni.
Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C przez około 10-15 minut, aż się lekko zrumienią. Po tym czasie
ciasteczka wyciągamy i studzimy na kratce.
Ciasteczka można przechowywać w pojemniku do 3 dni.


Smacznego...