ßßß Cookit - przepis na Krem bezowo-nutellowy

Krem bezowo-nutellowy

nazwa

Wykonanie

Ten deser to prawdziwa rozkosz dla wielbicieli kremów.
Połączenie dwóch smaków - nutellowego i migdałowego z chrupkimi bezami.
Bezy powinny być domowe, bo kupne lubią się rozpuszczać w kremie,
a chodzi o to by było je wyraźnie czuć,
no chyba, że macie jakieś bardzo dobre i sprawdzone -
ja póki co takich nie spotkałam.
Składniki:
300 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
kieliszek likieru Amaretto
1 pełna łyżka nutelli
1 łyżka cukru pudru
kilka bez
Wykonanie:
Serek mascarpone podzielić na dwie części. Do jednej dodać kieliszek likieru i dobrze wymieszać. Drugą część połączyć z nutellą. Zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Teraz podzielić ją na połowę. Jedną część połączyć z masą nutellową, a drugą z masą z amaretto. Do masy białej dodać połamane bezy ( na niezbyt małe kawałki ). Lekko zamieszać. Do szklanek nakladać trochę masy białej, trochę nutellowej. Zamieszać lekko nożem, aby uzyskać efekt "zmieszania". Wstawić do lodówki i schłodzić.
Przepis na moje bezy domowe można znaleźć tu: http://zjemto.blox.pl/2013/02/Pavlova-w-pucharkach.html
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2013/03/Krem-bezowo-nutellowy.html