Wykonanie
Miałam
śmietanę, pół puszki
mleka skondensowanego i kilka bez. Cóż, trzeba było coś z tym zrobić, a że ostatnio produkuję
lody, dosłownie chwilkę zajęło mi "opracowanie" tej receptury.
Migdały,
białka,
likier amaretto - są. Tylko tym razem nie będzie
herbatników, ale
lody. Pyszne
lody. Nadspodziewanie pyszne. Gdyby nie to, że staram się bardzo ograniczyć w spożywaniu słodkości, zjadłabym od razu całą przygotowaną ilość.
Lody amaretto są co prawda bardzo słodkie, ale to moje smaki, więc z wielkim żalem rozsmakowywałam się nad jedną, jedyną gałką. Na dziś. Jutro będzie kolejna. Bardzo polecam.
Lody nie wymagają ani użycia maszynki ani mieszania w trakcie mrożenia.

Przepis na domowe
lody amaretto300 ml(lub 400ml, jeśli chcemy
lody mniej słodkie)
śmietanki kremówki (whipping cream)1/2 puszki
mleka skondensowanego słodzonego30 g mielonych
migdałów2 łyżki
likieru amaretto4
bezy, pokruszone
Śmietanę wlewamy do dużego naczynia i ubijamy do momentu, aż zgęstnieje, ale jeszcze nie będzie sztywna. Dodajemy
mleko skondensowane,
migdały i
likier i dalej krótko ubijamy. Dodajemy pokruszone
bezy i mieszamy. Przekładamy do plastikowego pojemnika i wkładamy na kilka godzin do zamrażalnika.