Wykonanie
Cześć!Dzisiaj
pora na kolejne
lody!Tym razem bardziej uśmiechną się właściciele maszynek do
lodów, jednak osoby nie posiadające jej też sobie poradzą (ja sobie poradziłam ;-)).
Lody z dodatkiem masy kajmakowej (krówkowej) to coś, co musicie wypróbować.
Słodycz, przeplatająca się z nutką
soli - kto jeszcze nie próbował takiego połączenia, bardzo polecam!
Czekolada z dodatkiem
soli też jest nieziemska!
Zapraszam!Przepis znalazłam u Delimammy .Składniki:100 g
mleka250 g
śmietany kremówki 36%350 g masy kajmakowej (krówkowej)1 łyżeczka
soli (lub więcej)Wykonanie:W rondelku podgrzewamy
mleko, kremówkę i kajmak, aż uzyskają jednolitą konsystencję.Zestawiamy z ognia i solimy wedle naszego smaku - ja dodałam 1,5 łyżeczki
soli. Dokładnie mieszamy.Masę przelewamy do oddzielnego naczynia i dokładnie studzimy (w lodówce ok. 1 godziny).Jeśli posiadamy maszynkę, postępujemy wedle zaleceń producenta, jeśli nie, masa trafia do zamrażalnika.
Co godzinę ją wyciągamy i dokładnie miksujemy masę, czynność powtarzamy tyle
razy, aż
lody będą
mieć odpowiednią, puszystą konsystencję.
Lody podajemy np. z pokruszonymi
bezami.Smacznego!