ßßß
Zapraszam!Przepis znalazłam u Delimammy .Składniki:100 g mleka250 g śmietany kremówki 36%350 g masy kajmakowej (krówkowej)1 łyżeczka soli (lub więcej)Wykonanie:W rondelku podgrzewamy mleko, kremówkę i kajmak, aż uzyskają jednolitą konsystencję.Zestawiamy z ognia i solimy wedle naszego smaku - ja dodałam 1,5 łyżeczki soli. Dokładnie mieszamy.Masę przelewamy do oddzielnego naczynia i dokładnie studzimy (w lodówce ok. 1 godziny).Jeśli posiadamy maszynkę, postępujemy wedle zaleceń producenta, jeśli nie, masa trafia do zamrażalnika.
Co godzinę ją wyciągamy i dokładnie miksujemy masę, czynność powtarzamy tyle razy, aż lody będą mieć odpowiednią, puszystą konsystencję.Lody podajemy np. z pokruszonymi bezami.Smacznego!