ßßß
składniki:- ok 20 podłużnych biszkoptów- kilka łyżek amaretto- 500g sera mascarpone- 30g cukru pudru- 1 opakowanie posiekanych migdałów- 300g truskawekProstokątną formę wyłożyć biszkoptami. Skropić amaretto. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, łyżką amaretto i migdałami. Truskawki umyć, usunąć szypułki, podzielić na ćwiartki i połową posypać biszkopty. Połowę masy serowej wyłożyć na truskawki. Przykryć drugą połową biszkoptów, skropić je amaretto. Na wierzchu umieścić resztę truskawek i posypać cukrem pudrem. Do chwili podania trzymać w lodówce.Uwagi :Jeżeli jeszcze kiedyś natknie mnie na taki deser, to mascarpone wymieszam z ubitą śmietaną, a całość z wierzchu zaleję truskawkową galaretką żeby się nie rozpadało :)inspiracja: książka "Książka kucharska dla studentów" prof. dr Thomas Hoeren, Christiane Leesker