Wykonanie
Nutella to krem, który najczęściej jest inspiracją moich deserów i wypieków.Wykorzystuję go do robienia mas, kremów, ciast czy naleśników.Tym razem stał się bazą deseru z
owocami lasu.Robi się naprawdę błyskawicznie,a ponieważ prezentuje się naprawdę efektownie,może być zwieńczeniem każdego obiadu czy przyjęcia.

Składniki:krem400 ml
śmietanki 30%2 łyżki nutelli2 usztywniacze do
śmietany (opcjonalnie)ponadto:200 g mrożonych
jeżyn ( mogą być też
maliny, bądź
jagody )1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soku z cytryny2 łyżeczki
galaretki malinowej
Sposób wykonania:
Owoce rozmrozić. Umieścić w garnuszku i podgrzać. Dodać
cukier i
cytrynę. Wymieszać, a następnie zmiksować. Na koniec dodać
galaretkę i dobrze wymieszać. Odstawić.Schłodzoną
śmietankę ubić na sztywno ( jeśli deser ma być zjedzony dosyć szybko nie musicie używać usztywniacza, jeśli ma stać w lodówce trochę dłużej, przed rozpoczęciem ubijania dodajcie 2 usztywniacze ). Ubitą
śmietanę podzielić na pół. Do pierwszej części dodać 1 łyżkę nutelli i chwilę razem ubijać (tylko do połączenia składników).Do drugiej części ubitej
śmietany dodać drugą łyżkę nutelli i bardzo delikatnie zamieszać np. widelcem albo patyczkiem do szaszłyków. Chodzi o to by uzyskać dwukolorowy efekt ( nutella była w temp. pokojowej, w innym wypadku będzie twarda i trudna do rozmieszania).Na dno pucharków ułożyć przygotowane wcześniej
owoce. Następnie jednokolorową warstwę nutellową. Na koniec dodać warstwę dwukolorową.Deser dowolnie udekorować i umieścić w lodówce na 30 minut.Smacznego :)