ßßß
Składniki:krem400 ml śmietanki 30%2 łyżki nutelli2 usztywniacze do śmietany (opcjonalnie)ponadto:200 g mrożonych jeżyn ( mogą być też maliny, bądź jagody )1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soku z cytryny2 łyżeczki galaretki malinowej
Sposób wykonania:Owoce rozmrozić. Umieścić w garnuszku i podgrzać. Dodać cukier i cytrynę. Wymieszać, a następnie zmiksować. Na koniec dodać galaretkę i dobrze wymieszać. Odstawić.Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno ( jeśli deser ma być zjedzony dosyć szybko nie musicie używać usztywniacza, jeśli ma stać w lodówce trochę dłużej, przed rozpoczęciem ubijania dodajcie 2 usztywniacze ). Ubitą śmietanę podzielić na pół. Do pierwszej części dodać 1 łyżkę nutelli i chwilę razem ubijać (tylko do połączenia składników).Do drugiej części ubitej śmietany dodać drugą łyżkę nutelli i bardzo delikatnie zamieszać np. widelcem albo patyczkiem do szaszłyków. Chodzi o to by uzyskać dwukolorowy efekt ( nutella była w temp. pokojowej, w innym wypadku będzie twarda i trudna do rozmieszania).Na dno pucharków ułożyć przygotowane wcześniej owoce. Następnie jednokolorową warstwę nutellową. Na koniec dodać warstwę dwukolorową.Deser dowolnie udekorować i umieścić w lodówce na 30 minut.Smacznego :)