ßßß Cookit - przepis na Deser nutellowy

Deser nutellowy

nazwa

Wykonanie

Nutella to krem, który najczęściej jest inspiracją moich deserów i wypieków.
Wykorzystuję go do robienia mas, kremów, ciast czy naleśników.
Tym razem stał się bazą deseru z owocami lasu.
Robi się naprawdę błyskawicznie,
a ponieważ prezentuje się naprawdę efektownie,
może być zwieńczeniem każdego obiadu czy przyjęcia.
Składniki:
krem
400 ml śmietanki 30%
2 łyżki nutelli
2 usztywniacze do śmietany (opcjonalnie)
ponadto:
200 g mrożonych jeżyn ( mogą być też maliny, bądź jagody )
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki galaretki malinowej
Sposób wykonania:
Owoce rozmrozić. Umieścić w garnuszku i podgrzać. Dodać cukier i cytrynę. Wymieszać, a następnie zmiksować. Na koniec dodać galaretkę i dobrze wymieszać. Odstawić.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno ( jeśli deser ma być zjedzony dosyć szybko nie musicie używać usztywniacza, jeśli ma stać w lodówce trochę dłużej, przed rozpoczęciem ubijania dodajcie 2 usztywniacze ). Ubitą śmietanę podzielić na pół. Do pierwszej części dodać 1 łyżkę nutelli i chwilę razem ubijać (tylko do połączenia składników).
Do drugiej części ubitej śmietany dodać drugą łyżkę nutelli i bardzo delikatnie zamieszać np. widelcem albo patyczkiem do szaszłyków. Chodzi o to by uzyskać dwukolorowy efekt ( nutella była w temp. pokojowej, w innym wypadku będzie twarda i trudna do rozmieszania).
Na dno pucharków ułożyć przygotowane wcześniej owoce. Następnie jednokolorową warstwę nutellową. Na koniec dodać warstwę dwukolorową.
Deser dowolnie udekorować i umieścić w lodówce na 30 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2013/12/Deser-nutellowy.html