ßßß Cookit - przepis na Lody chałwowe w/g Magdy Gessler

Lody chałwowe w/g Magdy Gessler

nazwa

Wykonanie

Wyśmienite, kremowe, a zarazem bardzo delikatne lody.
Na bazie żółtek i śmietanki, z odrobiną alkoholu i okruszkami słodkiej chałwy.
Pysznie smakują z sosem malinowym, bądź zatopione w mocnej kawie.
Składniki:
4 żółtka
4 płaskie łyżki cukru pudru
330 ml śmietanki 30%
50 g chałwy
1 łyżka koniaku
Sposób wykonania:
Jajka umyć i sparzyć. Z żółtek zrobić kogel-mogel, czyli utrzeć je z cukrem na puszystą, gęstą, niemalże białą masę. Następnie dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Ubitą śmietanę dodawać stopniowo do kremu jajecznego, delikatnie miesz ając. Chałwę pokruszyć, wsypać do przygotowanego kremu. Na koniec dodać alkohol. Całość delikatnie wymieszać i wlać do pojemnika. Zamknąć pojemnik i wstawić do zamrażarki.
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/08/Lody-chalwowe-wg-Magdy-Gessler.html