ßßß Cookit - przepis na ♥ Mus czekoladowy ♥

♥ Mus czekoladowy ♥

nazwa

Wykonanie

Ostatnio przygotowałam bezę, którą zapewne widzieliście na blogu.
Potrzebowałam 4 białek ... a co zrobić z żółtkami ???
Może mus czekoladowy...?
Bardzo delikatny, bardzo czekoladowy - zdecydowany "poprawiacz" humoru;)
Mus czekoladowy, który widzicie na zdjęciach, składa się zaledwie z 3 elementów:
śmietanki kremówki, żółtek i czekolady.
Wielbiciele słodkości mogliby chcieć dorzucić jeszcze troszkę cukru pudru:)
Dla mnie wystarczyła słodycz czekolady:)
Mus czekoladowy proponuję Wam jako wykorzystanie żółtek po upieczeniu bezy.
Śmiało polecam go również w sytuacji, kiedy po prostu macie ochotę na coś słodkiego.
Coś co, można zrobić ekspresowo i z łatwością.
A białka, które Wam pozostaną... wykorzystacie do upieczenia bezy...:)
Pozdrawiam,
Asia
Składniki (na 8 porcji):
4 żółtka
200 g czekolady (dobrej jakości i takiej, która Wam smakuje)
400 g śmietanki kremówki (36%)
opcjonalnie: 1-2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić na kilka minut do lekkiego ostudzenia.
Żółtka ubić, opcjonanie z cukrem pudrem.
Śmietankę ubić na sztywną pianę.
Ubitą śmietankę połączyć z żółtkami, dodać rozpuszczoną czekoladę i delikatnie wymieszać.
Mus przełożyć do słoiczków (szklanek) i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2014/01/mus-czekoladowy.html