Wykonanie
Ostatnio przygotowałam
bezę, którą zapewne widzieliście na blogu.Potrzebowałam 4
białek ... a co zrobić z
żółtkami ???Może
mus czekoladowy...?Bardzo delikatny, bardzo
czekoladowy - zdecydowany "poprawiacz" humoru;)
Mus czekoladowy, który widzicie na zdjęciach, składa się zaledwie z 3 elementów:
śmietanki kremówki,
żółtek i
czekolady.Wielbiciele słodkości mogliby chcieć dorzucić jeszcze troszkę
cukru pudru:)Dla mnie wystarczyła
słodycz czekolady:)
Mus czekoladowy proponuję Wam jako wykorzystanie
żółtek po upieczeniu
bezy.Śmiało polecam go również w sytuacji, kiedy po prostu macie ochotę na coś słodkiego.Coś co, można zrobić ekspresowo i z łatwością.A
białka, które Wam pozostaną... wykorzystacie do upieczenia
bezy...:)Pozdrawiam,
Asia ♥Składniki (na 8 porcji):4
żółtka200 g
czekolady (dobrej jakości i takiej, która Wam smakuje)400 g
śmietanki kremówki (36%)opcjonalnie: 1-2 łyżki
cukru pudruPrzygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Odstawić na kilka minut do lekkiego ostudzenia.
Żółtka ubić, opcjonanie z
cukrem pudrem.
Śmietankę ubić na sztywną pianę.Ubitą
śmietankę połączyć z
żółtkami, dodać rozpuszczoną
czekoladę i delikatnie wymieszać.Mus przełożyć do słoiczków (szklanek) i wstawić do lodówki na kilka godzin.Smacznego!