Wykonanie
Jakoś nie porwała mnie
moda na halloween,ani na straszące wypieki, dlatego dziś coś bardzo subtelnego i w pastelowych kolorach --
ciasteczka budyniowe, kruche i niezwykle delikatne.Podejrzewam, że tak jak ja, zaczęliście już pić wieczoramiwięcej gorącej
herbaty,
ciasteczka będą do niej znakomitym dodatkiem.

Składniki: ( ok. 30
ciasteczek średniej wielkości )125 g miękkiego
masła50 g
cukru pudru110 g
mąki tortowej40 g budyniu
śmietankowego ( proszku )

Sposób wykonania:Miękkie
masło utrzeć z
cukrem pudrem na puch. Dodać
mąkę i
budyń, dobrze wymieszać, by składniki ładnie się połączyły. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować i foremką do
ciastek wycinać dowolne kształty.
Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 170 C 10-15 minut, do lekkiego zezłocenia. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.Smacznego :)Ponieważ część z Was sygnalizowała problemy przy robieniu
ciasteczek, wykonałam je raz jeszcze. Wszystko ważyłam co do grama i mierzyłam do milimetra ;) Tak jak za pierwszym razem nie miałam żadnego problemu. Wszystkie składniki w przepisie podane są prawidłowo. Spróbuję raz jeszcze jak najbardziej obrazowo przedstawić jak wygląda przygotowanie
ciasteczek.Miękkie
masło umieścić w misie miksera.Miksować
masło na najwyższych obrotach ( ja robiłam to przez 2 minuty )Cały czas miksując w 3 turach dodawać
cukierzmniejszyć obroty miksera i w 2 turach dosypywać
mąkę na koniec wsypać
budyńŁączny czas miksowania wyniósł 6 minut.Ciasto ma już odpowiednią konsystencję. Jest dosyć
maślana, ale nie należy dosypywać
mąki . Taka ma być. Teraz ciasto ( można łyżką ) przełożyć do woreczka foliowego i umieścić na godzinę w lodówce. Po tym czasie stolnicę obficie obsypać
mąką, a wałek do ciasta natrzeć
mąką. Bardzo delikatnie rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm. Foremką lub szklaneczką wycinać dowolne kształty
ciastek ( foremkę można także zanurzyć w
mące ).
Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w temp.170C 10-15 minut. Ja piekłam 10.
Ciasteczka nieco wystudzić. Po 15 minutach są gotowe do jedzenia.
Ciasteczka są delikatne i kruche, ale taka właśnie ich uroda. Taką konsystencję zawdzięczają
mące ziemniaczanej ( czyli budyniowi ).Na zdjęciach poniżej
ciasteczka przed i po pieczeniu,