ßßß
Składniki:3 szklanki mąki pszennej5 jajek2 łyżki cukru pudru do ciasta250 g masła lub margaryny2 łyżeczki kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru do białekmały słoiczek powideł śliwkowych, bądź wiśniowych
Sposób wykonania:Na stolnicę wysypać mąkę i proszek do pieczenia, dodać zimne masło i posiekać drobno nożem. Dodać żółtka i cukier puder. Szybko zagnieść ciasto. 1/3 część ciasta obsypać kakao i zagnieść, aż otrzymamy jednolite, brązowe ciasto. Obydwa kawałki wstawić do lodówki na 20 minut.W tym czasie zrobić bezę. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Powinniśmy otrzymać sztywną, lśniącą masę.Jasne ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm. wylepiać nim foremki na babeczki. Na ciasto wyłożyć 1 łyżeczkę powideł. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć ciemne ciasto. Babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 15 minut w temp. 180C. Wyjąć babeczki z piekarnika. Na każdą nałożyć łyżkę bezy. Wstawić do piekarnika i piec ok 10 minut.Babeczki wyjąć i wystudzić, chociaż ja najbardziej lubię jeszcze ciepłe.Smacznego :)