Wykonanie
Kostka bananowa to połączenie klasycznych smaków.
Banan,
biszkopt czekoladowy i krem budyniowy.Jeśli, tak jak u mnie, za oknem macie szaro, buro i mokro,to ciasto na pewno osłodzi Wam dzień :)

Składniki:
biszkopt:4
jajka4 pełne łyżki
mąki pszennej1/2 szklanki + 1 łyżka
cukru2 łyżki budyniu
czekoladowego bez
cukru (proszku)1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka z odrobiną
soli i
cukrem ubić na sztywną pianę. Teraz kolejno dodawać po jednym
żółtku. Masę jajeczną połączyć z przesianą
mąką,
budyniem i
proszkiem do pieczenia. Delikatnie, lecz energicznie wymieszać. Całość wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm.Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 160C ok 40 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.ponadto:masa do karpatki250 ml
nektaru bananowego12 szt markiz z nadzieniem
czekoladowym250 ml
śmietanki 30 %3
banany
Wykonanie:Przygotować masę karpatkową, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Biszkopt przekroić na 2 blaty. Każdy z nich lekko nasączyć w
nektarem bananowym*.
Banany przekroić wzdłuż. Połowę poukładać na pierwszym blacie. Wyłożyć na nie 1/2 masy.Markizy z obu ston wkładać do
nektaru bananowego. Przytrzymać chwilę, żeby nasiąkły. Układać na
masie.Na
ciastka kłaść pozostałe
banany, a na nie resztę masy.Wszystko przyłożyć drugim blatem
biszkoptowym.Kremówkę ubić na sztywno i posmarować wierzch i boki ciasta.*do
nektaru bananowego można dodać kieliszek
spirytusuSmacznego :)