Wykonanie
Ciasta
biszkoptowe nie są moją specjalnością, ale
biszkopt z tego przepisu zawsze wychodzi idealnie,więc wykorzystuję go na wszystkie możliwe sposoby.Wypróbowałam też patent z www.mojewypieki.blox.pl z rzucaniem świeżo upieczonego ciasta na podłogę i rzeczywiście nie opada. Polecam :)Ponieważ pojawiły się już świeże
owoce, dzisiejsza propozycja dotyczy
biszkoptu z
rabarbarem,ale oczywiście można wykorzystać te
owoce, które lubicie, na pewno świetniesprawdzą się
truskawki.

Składniki:6 jaj6 pełnych, czubatych łyżek
mąki pszennej1
budyń waniliowy bez
cukruszklanka
cukrułyżeczka
proszku do pieczeniaowoce: 3 łodygi
rabarbaru i 1
jabłko
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając
cukier, a następnie, cały czas ubijając, pojedynczo
żółtka.
Mąkę przesiać przez sitko i razem z
budyniem i
proszkiem do pieczenia wymieszać z jajeczną masą (można mikserem na najmniejszych obrotach). Wszystko wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 30cm. Na wierzch położyć pokrojone
owoce. Piec w nagrzanym do 160 st. piekarniku około 40 minut (do suchego patyczka).Na koniec wyłączyć piekarnik i studzić przy otwartych drzwiczkach.

Porada:Jeżeli lubicie kompot z
rabarbaru, który łatwo się rozgotowuje, wystarczy zalać
rabarbar wrzątkiem, zaypać
cukrem (bez gotowania) i zostawić na noc. W Waszym kompocie nie będą pływać nieapetyczne, rozgotowane cząstki :)