Wykonanie


Miałam sporo
rabarbaru w ogrodzie, był on tam od bardzo dawna ale ostatnio z roku na rok jest go coraz mniej. W tym roku, może przez mroźną zimę, wyginęło jeszcze kilka krzaczków, zostały raptem dwa. Jedyne, co mogłam zrobić z takiej ilości
rabarbaru, to kompot. Dodałam do niego kilka
jabłek – żeby było więcej i żeby złagodzić nieco ostry smak
rabarbaru, za którym nie wszyscy u mnie przepadają.4 łodygi
rabarbaru3 słodkie
jabłkakilka łyżek
cukruNo cóż, przepis nieskomplikowany – łodygi umyłam i pokroiłam,
jabłka obrałam, też pokroiłam na kawałki, dodałam
cukier i
wodę (1,5 litra) i gotowałam 5 minut od zagotowania. Wystudziłam i podałam na stół do niedzielnego obiadu. Cieszył się dużym powodzeniem. Zostało mi kilka łodyżek
rabarbaru, jeszcze rosną, to zrobię taki kompot jeszcze raz, może z innymi
owocami. Smacznego !