Wykonanie
Dziś mam dla Was ciasto z
owocami,które królują obecnie na naszych straganach.Przepis jest bardzo prosty, ale o tyle ciekawy,że możecie go wykorzystać na dwa sposoby.Jeśli zrezygnujecie z pianki i ułożycie
śliwki na wierzchu ciasta,otrzymacie klasyczne ciasto z
owocami,albo wybierając formę, którą widzicie na zdjęciach - odwracane ciasto z pianką
owocową.Zdecydujcie sami, na co macie chęć...

Składniki:5
jajek1 szklanka
cukru2 szklanki
mąki tortowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia200 g
masła lub
margaryny1 opakowanie
cukru wanilinowegook. 500 g
śliwekponadto500 ml
śmietanki 30%1
galaretkaok 250 g
śliwek

Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać
cukier i
cukier wanilinowy. Gdy piana będzie błyszcząca i sztywna, kolejno dodawać
żółtka. Cały czas miksując, wlewać cienkim strumieniem, roztopione i ostudzone
masło.
Mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, przesiać i połączyć delikatnie z masą jajeczną.Blachę o wymiarach 32 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Śliwki pokroić na połówki i usunąć pestki. Ułożyć na dnie formy, skórką do góry. Zalać
ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170C 50-60 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i odwrócić do góry nogami. Zdjąć papier do pieczenia i wystudzić.Jeśli wybierzecie wersję bez pianki, należy najpierw wylać ciasto do formy, a na wierzchu ułożyć
owoce. Upieczone ciasto przestudzić i posypać
cukrem pudrem .
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej
wody. Wystudzić.Schłodzoną
śmietanę ubić ( nie musi być na sztywno) i cały czas ubijając wlewać zimną, ale wciąż płynną
galaretkę. Chwilę miksować, do uzyskania jednolitej masy. Całość wyłożyć na wierzch ciasta i wstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie pianka powinna już stężeć.Wierzch ciasta ozdobić świeżymi
owocami.Smacznego :)