ßßß
Składniki:5 jajek1 szklanka cukru2 szklanki mąki tortowej2 łyżeczki proszku do pieczenia200 g masła lub margaryny1 opakowanie cukru wanilinowegook. 500 g śliwekponadto500 ml śmietanki 30%1 galaretkaok 250 g śliwek
Sposób wykonania:Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i cukier wanilinowy. Gdy piana będzie błyszcząca i sztywna, kolejno dodawać żółtka. Cały czas miksując, wlewać cienkim strumieniem, roztopione i ostudzone masło. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przesiać i połączyć delikatnie z masą jajeczną.Blachę o wymiarach 32 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Śliwki pokroić na połówki i usunąć pestki. Ułożyć na dnie formy, skórką do góry. Zalać ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170C 50-60 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i odwrócić do góry nogami. Zdjąć papier do pieczenia i wystudzić.Jeśli wybierzecie wersję bez pianki, należy najpierw wylać ciasto do formy, a na wierzchu ułożyć owoce. Upieczone ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem .Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Wystudzić.Schłodzoną śmietanę ubić ( nie musi być na sztywno) i cały czas ubijając wlewać zimną, ale wciąż płynną galaretkę. Chwilę miksować, do uzyskania jednolitej masy. Całość wyłożyć na wierzch ciasta i wstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie pianka powinna już stężeć.Wierzch ciasta ozdobić świeżymi owocami.Smacznego :)