ßßß Cookit - przepis na Karczek wolno pieczony

Karczek wolno pieczony

nazwa

Wykonanie

Wyobrażacie sobie świąteczny stół bez domowej wędliny?
Na moim, oprócz pasztetu musi być pieczona karkówka.
W tym roku postanowiłam wypróbować metodę długiego
pieczenia mięsa w niskiej temperaturze i jestem pewna, że na długo przy niej zostanę.
Pieczeń jest niesamowita. Mięso mięciutkie, delikatne i rozpływające się w ustach -
idealne na świąteczny obiad.
W formie wędliny również smakuje wybornie,
ale zdecydowanie bardziej polecam Wam na ciepło.
Składniki:
1 kg karkówki
marynata:
0,5 szklanki oleju
1,5 łyżki octu winnego (może być też balsamiczny)
1,5 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżki soku pomarańczowego
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki ostrej papryki
szczypta imbiru
zmiażdżony ząbek czosnku
Mięso umyć i osuszyć. Składniki marynaty połączyć i dobrze wymieszać. Mięso umieścić w misce, wlać marynatę i dobrze natrzeć nią mięso.Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc (mięso może się marynować nawet 24 godziny). W czasie marynowania kilka razy przekręcać karczek.
Piekarnik nagrzać do 200C. Włożyć karczek do naczynia żaroodpornego i piec (bez przykrycia) 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150C i podlać mięso gorącą wodą tak, by w naczyniu było jej ok 1 cm. Karczek przykryć i piec przez 2,5 godziny. W czasie pieczenia mięso obrócić dwu, trzykrotnie. Wyjąć z piekarnika i chwilę przestudzić.
Po 10-15 minutach pieczeń jest gotowa do spożycia.
Smacznego :)
Jeśli chcecie upiec większy kawałek mięsa np.2 kg, zamiast dwukrotnie wydłużać czas pieczenia, łatwiej i ekonomiczniej będzie podzielić mięso na pół i piec równocześnie 2 kawałki.
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2015/03/Karczek-wolno-pieczony.html