Wykonanie
Trochę inna wersja popularnego 3bit-a.Zazwyczaj robiony jest on na herbatnikach. Ja wykorzystałam
krakersy, ponieważ miałam spory zapas, zrobiłam
czekoladowy kajmak i masę karpatkową z dodatkiem nutelli.Wyszło ciekawie ;) Zdecydowanie mniej słodko, co niekoniecznie jestzaletą, ponieważ zjeść można go także o wiele więcej :)
Składniki:1 1/2 opakowania
krakersów po 180gpuszka masy kajmakowej50g
gorzkiej czekoladymasa karpatkowa1/2 litra
mleka200g
masła2 łyżki nutelli500g
śmietany kremówki2 usztywniacze do
śmietanyWykonanie:Na spód blaszki wyłożyć pierwszą warstwę
krakersów. W kąpieli
wodnej rozpuścić
gorzką czekoladę. Dodać do masy kajmakowej i wymieszać. Gdyby masa kajmakowa była bardzo gęsta, wystarczy ją lekko podgrzać i idealnie połączy się z
czekoladą. Przełozyć nią
krakersy.Przyrządzić masę karpatkową zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na koniec dodać dwie łyżki nutelli i mieszać do połączenia. Wyłożyć na następną warstwę
krakersów.Na ostatnią warstwę położyć ubitą
smietanę z dodatkiem usztywniaczy. Udekorować. Przechowywać w lodówce.Oczywiście jak wszystkie przekładane ciasta, najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień :)