ßßß
Składniki:masa200 g masła2 żółtka2 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki mąki pszennej1 i 1/2 szklanki mleka1/2 szklanki śmietanki 30 %4 łyżki cukru3 łyżeczki cukru wanilinowego1 łyżka soku z cytryny1 łyżka rumuponcz100 ml soku pomarańczowego50 ml rumuponadtook. 30 sztuk podłużnych biszkoptów3-4 łyżki konfitury malinowej lub z czarnej porzeczki4 łyżki płatków migdałowychkilka ciasteczek amaretti (opcjonalnie )
Sposób wykonania:Przygotować masę . Szklankę mleka zagotować. Pozostałe mleko, kremówkę, żółtka, cukry i obie mąki zmiksować. Mieszankę wlać na gotujące się mleko. Doprowadzić do wrzenia, dobrze mieszając, by nie powstały grudki. Ugotowany budyń przykryć i odstawić do wystygnięcia.Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać po łyżce budyniu. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodać sok z cytryny, a następnie rum. Krótko zmiksować.Składniki ponczu wymieszać.Formę o wymiarach 21 x 21 cm ( może też być tortownica o średnicy 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ściśle poukładać biszkopty. Za pomocą pędzelka nasączyć je połową ponczu. Na ciastkach i między nimi nałożyć konfiturę małymi kleksami. Wyłożyć połowę kremu. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów, nasączyć ponczem, nałożyć kleksy konfitury i przykryć drugą częścią kremu. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni, ciasteczka pokruszyć. Posypać ciasto płatkami i chrupiącymi kawałkami ciastek. Wstawić do lodówki na 2 godziny.Smacznego :)