Wykonanie
Składniki (3-4 porcje):-
dorsz atlantycki ok. 400 g (1 duży filet)- 1/2
cytryny-
sól,
pieprz cytrynowy,
pieprz ziołowy,
curry,
garam masala-
olej do smażeniaSos:- 0,5 kg
kurek- 2
cebule- 2 łyżki
oleju- 1 łyżeczka
masłaDorsza pokrój na mniejsze kawałki.
Rybę skrop sokiem z cytryny. Dopraw
solą i
przyprawami (
pieprzem cytrynowym,
ziołowym,
curry i
garam masala). Schowaj do lodówki i w tym czasie przygotuj sos.
Cebule pokrój w drobną kostkę. Podsmaż je na
oleju, dodaj umyte i przebrane
kurki. Podsmażaj 3 minuty, dodaj
masło i podsmażaj kolejne 3 minuty. Dopraw
solą i
pieprzem.
Rybę podsmaż na niewielkiej ilości
oleju, po 3-4 minuty z każdej strony. Gotową
rybę polej sosem.