ßßß Cookit - przepis na Kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy

nazwa

Wykonanie

Można by napisać, że te kotlety są prawie jak mielone… ale w tym przypadku dobrze, że jest różnica, ponieważ nie jestem fanką klasycznych mielonych. Myślę, że w tej kwestii należę do mniejszości polskiego społeczeństwa;). Można ich zrobić więcej (tak jak ja) i obiad na dwa kolejne dni z głowy. Ja podałam je najpierw z kuskusem wymieszanym z pomidorami i ogórkami kiszonymi oraz z ugotowaną fasolką szparagową. Kolejnego dnia już bardziej typowo - z ugotowanymi, młodymi ziemniakami i mizerią. Zblendowane składniki można też użyć na pastę do kanapek.
Składniki (na ok. 18 kotletów):
- 300 g suchej ciecierzycy
- 200 g chudego twarogu
- 2 łyżki bułki tartej ( ja użyłam własnoręcznie robionej, z ciemnego pieczywa)
- pół słoika suszonych pomidorów razem z olejem
- sól, pieprz do smaku,2 łyżki papryki słodkiej, bazylii, 1 łyżeczka czosnku , kilka szczypt chili cayenne
- olej/oliwa do smażenia
Ciecierzycę moczyć całą noc. Następnego dnia gotować ok. godzinę od momentu zagotowania wody. Po ugotowaniu odlać wodę. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. W misce wymieszać ciecierzycę, twaróg, bułkę tartą, suszone pomidory z olejem i przyprawy. Wszystko zblendować w miarę gładko. Z masy uformować zgrabne kotleciki i smażyć na rozgrzanej patelni, tak aby powstała chrupiąca skórka z obu stron. Podawać, jak wyżej :)
Przepis brał udział w akcji W Wersji LIGHT
Źródło:http://cornerwithrecipes.blogspot.com/2012/07/kotlety-z-ciecierzycy.html