Wykonanie
Pogoda trochę się uspokoiła i można czasami użyć piekarnik. Jestem fanką
pomidorów, szczególnie o tej
porze roku, kiedy można kupić różne gatunki, pyszne i soczyste. Czekam, aż cena jeszcze trochę się obniży i wtedy przygotuję sobie przeciery z tego przepisu . Na razie proponuję pieczone
pomidory z farszem na bazie
kaszy gryczanej. Nawet tym, którzy nie przepadają za
kaszą powinno zasmakować :)Składniki:- 6
pomidorów (jak największych)- 1
cebula- 1
bakłażan- garść świeżej
pietruszki- 5
pieczarek- 1 woreczek ugotowanej
kaszy gryczanej-
ser żółty do posypania-
sól,
pieprz,
bazylia,
papryka słodka, ostra,
chili cayenne-
olej rzepakowyZ
pomidorów usuń nożem szypułkę i twarde części. Łyżeczką wydłub miąższ, zostaw ok. 1 cm miąższu przy skórze. Połowę miąższu zostaw na później.
Cebulę,
pieczarki i
pietruszkę drobno pokrój. Umytego
bakłażana również pokrój w kostkę i przypraw. Na rozgrzany
olej wrzuć
przyprawy, następnie dodaj
cebulę i
pieczarki. Po kilku minutach dodaj
bakłażana, podsmażaj ok. 5 minut. Na koniec dodaj miąższ z
pomidorów i
kaszę, dokładnie wymieszaj. Spróbuj i ewentualnie dopraw jeszcze oraz dodaj
pietruszkę.
Pomidory napełnij farszem, każdą łyżkę farszu uciskając, tak aby jak najwięcej się zmieściło. Posyp pokruszonym
serem i ułóż w naczyniu żaroodpornym, lekko posmarowanym
olejem. Piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku ok. 15 minut.