ßßß
Składniki (1 keksówka):- 2 szklanki mąki (u mnie 1 szklanka mąki pełnoziarnistej i 1 mąki krupczatki)- 2 łyżki zarodków pszennych/otrębów owsianych- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 1 łyżka cynamonu- 1 łyżeczka przyprawy do piernika- szczypta soli- 2 jajka- 2 bardzo dojrzałe banany + kilka łyżek cukru brązowego- 1/3 szklanki oleju rzepakowego- 1 szklanka dyniowego puree- 2 garści suszonej żurawinyW jednej misce wymieszaj suche składniki. W drugiej ubij jajka, dodaj olej, rozgniecione banany, puree i cukier. Zmiksuj wszystko dokładnie, w razie potrzeby rozgnieć jeszcze banany. Do suchych składników dodaj mokre, dokładnie wymieszaj. Dodaj żurawinę i ponownie wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, foremkę wyłóż papierem do pieczenia i do niej wlej ciasto. Piecz ok. 50 minut.