ßßß

Składniki (1 keksówka):- 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej- 1,5 szklanki mąki żytniej- 0,5 szklanki mąki krupczatki + do podsypywania- 50 g świeżych drożdży- 1 szklanka letniej wody- 1 łyżeczka soli- 1/2 szklanki oliwek pokrojonych w paseczki- 1 sprasowany ząbek czosnku- 1 łyżeczka suszonej bazylia- 2 szczypty suszonego oregano- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej- 2 łyżki oleju/oliwy- 80 g fety- 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki- pieprz do smaku, kilka szczypt chili cayenneWymieszaj drożdże z 1/2 szklanki letniej wody, pozostaw na chwilę w ciepłym miejscu, aż zacznie pracować (czyli pojawią się bąbelki). Wymieszaj mąkę z przyprawami, solą i pieprzem. Dodaj oliwki i czosnek, ponownie wymieszaj. Zrób miejsce na środku, wlej drożdże, wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj olej i resztę wody, wymieszaj, a potem zagniataj, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od rąk (podsypując mąką). Dodaj fetę, przecier pomidorowy i ponownie zagnieć. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (1-1,5 h). Po tym czasie ponownie zagnieć i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Pozostaw 30 minut, aż chleb ponownie wyrośnie. Piecz ok. 40 minut w 200 stopniach.