Wykonanie
Podtytuł tego posta mógłby brzmieć, jak z porażki może wyjść coś dobrego ;). Początkowo miał z tego powstać chlebek odrywany. Niestety okazało się, że mam tylko pół szklanki białej
mąki, ale i tak postanowiłam spróbować. Ciasto jednak było zbyt ciężkie i powstała pyszna, chrupiąca skórka, która trochę uniemożliwia odrywanie. Mimo, to powstał pyszny bochenek
ciemnego pieczywa, który mam zamiar jeszcze upiec nie raz, bo naprawdę jestem z niego zadowolona.


Składniki (1 keksówka):- 1,5 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej- 1,5 szklanki
mąki żytniej- 0,5 szklanki
mąki krupczatki + do podsypywania- 50 g świeżych
drożdży- 1 szklanka letniej
wody- 1 łyżeczka
soli- 1/2 szklanki
oliwek pokrojonych w paseczki- 1 sprasowany ząbek
czosnku- 1 łyżeczka suszonej
bazylia- 2 szczypty
suszonego oregano- 1/2 łyżeczki
papryki słodkiej- 2 łyżki oleju/oliwy- 80 g
fety- 2 łyżki
koncentratu pomidorowego Pudliszki-
pieprz do smaku, kilka szczypt
chili cayenneWymieszaj
drożdże z 1/2 szklanki letniej
wody, pozostaw na chwilę w ciepłym miejscu, aż zacznie pracować (czyli pojawią się bąbelki). Wymieszaj
mąkę z
przyprawami,
solą i
pieprzem. Dodaj
oliwki i
czosnek, ponownie wymieszaj. Zrób miejsce na środku, wlej
drożdże, wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj
olej i resztę
wody, wymieszaj, a
potem zagniataj, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od rąk (podsypując
mąką). Dodaj
fetę,
przecier pomidorowy i ponownie zagnieć. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (1-1,5 h). Po tym czasie ponownie zagnieć i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Pozostaw 30 minut, aż
chleb ponownie wyrośnie. Piecz ok. 40 minut w 200 stopniach.
