ßßß Cookit - przepis na Wytrawne piwne rożki

Wytrawne piwne rożki

nazwa

Wykonanie

Wiosna wita nas, na majówkę przyszedł czas. A jak majówka to grillowanie, piknik i wycieczki za miasto.
Zawsze mam dylemat co zabrać na taki wypad. Najlepiej sprawdza się małe co nieco, tak na jeden kęs. Proponuję małe piwne rożki z farszem z tuńczyka i z szynki. Dobre na ciepło i na zimno. Przepis, który trochę zmodyfikowałam, znalazłam tutaj . Bardzo polecam…
Ta propozycją dołączam się do akcji Majówkowe Szaleństwo.
Składniki na około 24 rożków
Ciasto:
3 szk. mąki pszennej
2/3 puszki zimnego piwa
250 g zimnej margaryny
2-3 łyżki śmietany
szczypta soli
garść mąki do podsypania
1 żółtko do posmarowania
Nadzienie:
szynkowe:
100 g szynki
250 g serka ricotta
Czosnek do smaku
Sól/pieprz
Tuńczykowe:
puszka tuńczyka w oleju
250 g serka ricotta
Oliwki
Sól/pieprz
Mąkę przesiać, dodać margarynę, piwo, śmietanę, sól i szybko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na 1 h.
Przygotować farsz:
Wszystkie składniki farszu zmiksować na papkę w mikserze, ewentualnie dodać przyprawy do smaku.
Ciasto wałkować na grubość 3-4 mm, radełkiem wycinać kwadraty o boku ok. 6 cm. Każdy kwadrat nadziewać farszem, składać po przekątnej w trójkąty i dobrze przycisnąć brzegi (ja użyłam widelca). Posmarować rozbełtanym żółtkiem. Piec w 180-190°C około 20 min(do zrumienienia).
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2012/04/wytrawne-piwne-rozki.html