ßßß
Wiosna wita nas, na majówkę przyszedł czas. A jak majówka to grillowanie, piknik i wycieczki za miasto.Zawsze mam dylemat co zabrać na taki wypad. Najlepiej sprawdza się małe co nieco, tak na jeden kęs. Proponuję małe piwne rożki z farszem z tuńczyka i z szynki. Dobre na ciepło i na zimno. Przepis, który trochę zmodyfikowałam, znalazłam tutaj . Bardzo polecam…Ta propozycją dołączam się do akcji Majówkowe Szaleństwo.
Składniki na około 24 rożkówCiasto:3 szk. mąki pszennej2/3 puszki zimnego piwa250 g zimnej margaryny2-3 łyżki śmietanyszczypta soligarść mąki do podsypania1 żółtko do posmarowaniaNadzienie:szynkowe:100 g szynki250 g serka ricottaCzosnek do smakuSól/pieprzTuńczykowe:puszka tuńczyka w oleju250 g serka ricottaOliwkiSól/pieprzMąkę przesiać, dodać margarynę, piwo, śmietanę, sól i szybko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na 1 h.Przygotować farsz:Wszystkie składniki farszu zmiksować na papkę w mikserze, ewentualnie dodać przyprawy do smaku.Ciasto wałkować na grubość 3-4 mm, radełkiem wycinać kwadraty o boku ok. 6 cm. Każdy kwadrat nadziewać farszem, składać po przekątnej w trójkąty i dobrze przycisnąć brzegi (ja użyłam widelca). Posmarować rozbełtanym żółtkiem. Piec w 180-190°C około 20 min(do zrumienienia).