Wykonanie

Wiosna wita nas, na majówkę przyszedł czas. A jak majówka to grillowanie, piknik i wycieczki za miasto.Zawsze mam dylemat co zabrać na taki wypad. Najlepiej sprawdza się małe co nieco, tak na jeden kęs. Proponuję małe
piwne rożki z farszem z
tuńczyka i z
szynki. Dobre na ciepło i na zimno. Przepis, który trochę zmodyfikowałam, znalazłam tutaj . Bardzo polecam…Ta propozycją dołączam się do akcji Majówkowe Szaleństwo.

Składniki na około 24 rożkówCiasto:3 szk.
mąki pszennej2/3 puszki zimnego
piwa250 g zimnej
margaryny2-3 łyżki
śmietanyszczypta
soligarść
mąki do podsypania1
żółtko do posmarowaniaNadzienie:
szynkowe:100 g
szynki250 g
serka ricottaCzosnek do smakuSól/pieprz
Tuńczykowe:puszka
tuńczyka w oleju250 g
serka ricottaOliwkiSól/pieprz
Mąkę przesiać, dodać
margarynę,
piwo,
śmietanę,
sól i szybko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na 1 h.Przygotować farsz:Wszystkie składniki farszu zmiksować na papkę w mikserze, ewentualnie dodać
przyprawy do smaku.Ciasto wałkować na grubość 3-4 mm, radełkiem wycinać kwadraty o
boku ok. 6 cm. Każdy kwadrat nadziewać farszem, składać po przekątnej w trójkąty i dobrze przycisnąć brzegi (ja użyłam widelca). Posmarować rozbełtanym
żółtkiem. Piec w 180-190°C około 20 min(do zrumienienia).