Wykonanie

Każda Mama jest wybitna, dlatego wszystkie Mamy honorujemy gałązkami owocującego wawrzynu.Bez zbędnych słów; za ich poświęcenie i miłość, cieprliwość, a czasem surowość, dziękujemy za to, że są przy nas i zawsze nas wspierają.Zapraszam na pyszny dro żdż owy wieniec.

Dro żdż owy wieniec laurowySkładniki200 ml
mleka18 g świeżych
drożdży75 g
cukru500 g
mąki pszennej120 g miękkiego masła/margaryny3
żółtkaskórka otarta z
cytryny bioDodatkowo50g masła/margaryny100 g
czekoladowego groszkucukier puderRozpoczynamy od przygotowania zaczynu z
drożdży.
Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego
mleka. Dodajemy łyżeczkę
cukru, łyżkę
mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z
drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Masło/margarynę roztopiamy i lekko chłodzimy.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół/stolnicę wysypaną lekko
mąką, krótko wyrobiamy i rozwałkowujemy nadając mu ksztalt prostokąta (35 x 60 cm). Ciasto smarujemy roztopionym tłuszczem i posypujemy równomiernie łezkami czekoladowymi, zostawiając wolne dłuższe brzegi z każdej strony ok. 4 cm. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Rulon przecinamy przez całą długość, ale zostawiamy mały kawałek złączonego ciasta na “górze”. Części ciasta przeplatamy na wzór sznurka, pamietając, aby część przecięta była zawsze na górze. Układamy na kształt wieńca i mocno sklejamy ze sobą końce.Przenosimy na papier i odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 o C. Studzimy na kratce . Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.
