ßßß Cookit - przepis na Migdałowo-kawowe brownies

Migdałowo-kawowe brownies

nazwa

Wykonanie

Dostojne brownies, wprost rozpływające się w ustach. Szybkie i odpowiednio zakalcowate, użyta kawa dodaje elegancji, a mielone migdały dodają truflowy posmak. Najlepsze jeszcze na ciepło, z dodatkiem lod ó w waniliowych…?
Przepis od Dorotki (MW), lekko zmodyfikowany( zastąpiłam część mąki migdałami)
Składniki:
160 g masła/margaryny Kasia
4 jajka
200 g gorzkiej czekolady( u mnie 50%)
240 g cukru( następnym razem dodam mniej)
2 łyżeczki granulowanej kawy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g mąki pszennej
50 g skrobi kukurydzianej( mączka podobna do m. ziemniaczanej)
100 g mączki migdałowej ( zmieliłam migdały w maszynce do mięsa)
2 nakrętki wódki
W mikrofalówce rozpuszczamy czekoladę, a kawę w minimalnej ilości wody.
Masło/margarynę Kasię roztapiamy w garnuszku, dodajemy cukier, wanilię, mieszamy aż się lekko rozpuści. Zdejmujemy z palnika i studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy po jednym jajku i szybko miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy czekoladę, przesiane mąki, migdały i wódkę.
Formę 17 x 27 cm ( u mnie szklany Pyrex) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę i pieczemy 25 - 30 minut w temperaturze 180ºC. Sprawdzamy patyczkiem. Gotowe brownies ma być mokre i gliniaste.
U mnie, to ciasto pod koniec pieczenia urosło i popękało. Po wyjęciu z piekarnika i przestygnięciu opadło, a pęknięcia ładnie się wstąpiły.
Lekko ostudzone brownies polewamy polewą czekoladową ( u mnie już gotowa) i dekorujemy kawowymi pralinkami.
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2012/10/migdaowo-kawowe-brownies_8.html