Wykonanie

W upalne dni gdy nie chce się piec, a dopada nas ochota na coś słodkiego świetnie sprawdza się
czekoladowe salami. Wystarczy wymieszać składniki, całość wstawić na noc do lodówki i już można delektować się tym
czekoladowym przysmakiem.Proponuję
czekoladowe salami, wprost uwielbiane przez moje dzieci i
męża.Zapraszam…

Składniki:250 g kruchych
ciasteczek50 g
owoców kandyzowanych lub
orzechów(opcjonalnie)70 g
cukru( w oryginalnym przepisie 100 g)100 g Kasi/masła50 g
kakao1
jajo4 łyżki rumu/
śliwowicy100 g roztopionej
czekoladyPokruszyć
ciastka(ale nie wszystkie na na drobny pył, muszą pozostać oczka
salami), wymieszać z drobno pokrojonymi
orzechami lub
owocami kandyzowanymi. Miekką Kasię/masło zmiksować z
cukrem, dodać
jajko i dalej ubijać. Gdy składniki dobrze się połączą, dodać ostudzoną
czekoladę,
kakao,
wanilię i
rum. Do naczynia z
herbatnikami dodać masę
czekoladową i dobrze połączyć. Na folii aluminiowej z masy uformować formę
salami, zawinąć i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc; w tym czasie
salami dobrze stwardnieje. Przed podaniem obsypać
cukrem pudrem, tak aby przypominało prawdziwe
salami. Kroić w grube plastry.P.S
jajko można zastąpić jedną łyżką nutelli i
śmietaną ile zabierze lub paroma łyżkami
mascarpone. ))


Tym wpisem dol ą czam si ę do akcji na Durszlaku:
Czekolada w roli głównej!