ßßß Cookit - przepis na Babeczki limonkowe na mące ryżowej

Babeczki limonkowe na mące ryżowej

nazwa

Wykonanie

Składniki na 12 babeczek(6cm):
5 jajek
180 g cukru
150 g mąki ryżowej
50 g skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej
45 g stopionego masła/ margaryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżzka skórki z limonki( ok 2 limonki)
3 łyżki soku z limonki
300 ml mleka
70 g wiórek kokosowych
Do nasączenia babeczek:
4 łyżki “ domowego mleka kokosowego”
4 łyżki likieru Malibu
Rozpoczynamy od przygotowania dzień wcześniej „domowego mleka kokosowego”. Wiórki zalewamy na początek jedną szklanką gorącego mleka, zostawiamy do napęcznienia na ok 6h, po tym czasie przekładamy do blendera, zalewamy pozostałą 1/2 szklanki gorącego mleka i mielimy przez kilka minut. Czekamy aż lekko przestygnie. Przekładamy zawartość na gazę i wyciskamy porządnie płyn. Po ostygnięciu przechwujemy w lodówce. Powinniśmy otrzymać około 150 ml mleka.
Babeczki:
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijajamy. Dodajemy po kolei żółtka i ubijamy mikserem na niskich obrotach. Obie mąki przesiane z proszkiem delikatnie doddajemy do ciasta (ja mieszałam łyżką, aby piana z białek nie opadła). Na koniec dodajemy roztopione masło, skórkę i sok z limonki, oraz 80 ml mleka kokosowego.
Foremki silikonowe smarujemy margaryną i napełniamy do 4/5 ciastem. Pieczemy w temperaturze 180ºC około 30 minut. Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, a nastepnie wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce.
Jeśli lubicie „mokre babki” krótko przed podaniem można nasączyć je 1 ½ łyżki ponczu, u mnie mleko kokosowe zmieszane z Malibu. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z bitą śmietaną lub lodami )
Pomysł (sporo zmodyfikowany) z tej strony)
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2013/07/babeczki-limonkowe-na-mace-ryzowej.html