Wykonanie
Składniki na 12 babeczek(6cm):5
jajek180 g
cukru150 g
mąki ryżowej50 g
skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej45 g stopionego masła/
margaryny1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżzka skórki z
limonki( ok 2
limonki)3 łyżki
soku z limonki300 ml
mleka70 g wiórek
kokosowychDo nasączenia babeczek:4 łyżki “ domowego
mleka kokosowego”4 łyżki
likieru MalibuRozpoczynamy od przygotowania dzień wcześniej „domowego
mleka kokosowego”. Wiórki zalewamy na początek jedną szklanką gorącego
mleka, zostawiamy do napęcznienia na ok 6h, po tym czasie przekładamy do blendera, zalewamy pozostałą 1/2 szklanki gorącego
mleka i mielimy przez kilka minut. Czekamy aż lekko przestygnie. Przekładamy zawartość na gazę i wyciskamy porządnie płyn. Po ostygnięciu przechwujemy w lodówce. Powinniśmy otrzymać około 150 ml
mleka.Babeczki:Oddzielamy
białka od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy
cukier i dalej ubijajamy. Dodajemy po kolei
żółtka i ubijamy mikserem na niskich obrotach. Obie
mąki przesiane z proszkiem delikatnie doddajemy do ciasta (ja mieszałam łyżką, aby piana z
białek nie opadła). Na koniec dodajemy roztopione
masło, skórkę i
sok z limonki, oraz 80 ml
mleka kokosowego.Foremki silikonowe smarujemy
margaryną i napełniamy do 4/5
ciastem. Pieczemy w temperaturze 180ºC około 30 minut. Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, a nastepnie wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce.Jeśli lubicie „mokre babki” krótko przed podaniem można nasączyć je 1 ½ łyżki ponczu, u mnie
mleko kokosowe zmieszane z
Malibu. Posypujemy
cukrem pudrem i podajemy z
bitą śmietaną lub
lodami )Pomysł (sporo zmodyfikowany) z tej strony)